Paksról is szó esett a NAÜ bécsi közgyűlésén

Magyarországon az atomenergia a villamosenergia-termelés megbízható forrásaként biztosítja a fogyasztók számára a stabil ellátást, és a jövőben is a hazai áramszükséglet jelentős részét fedezheti – mondta felszólalásában Aradszki András, a magyar delegáció vezetője a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2017. szeptember 18–22. között zajló 61. közgyűlésén Bécsben.

Az energiaügyért felelős államtitkár – mint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lapunkhoz is eljuttatott közleménye írja – felszólalásában beszélt az atomenergia békés célú, hosszú távú alkalmazása érdekében tett újabb magyar lépésekről.

Emlékeztetett rá, hogy a Paksi Atomerőmű első három blokkja már rendelkezik engedéllyel a további biztonságos működéshez, a negyedik blokk engedélykérelmének elbírálása pedig folyamatban van, döntés még ebben az évben várható.

Aradszki András szólt arról, hogy a Paks II. projekt megkapta a telephely- és a környezetvédelmi engedélyt. 2017 áprilisától tárca nélküli miniszter látja el a két új blokk tervezésével, megépítésével és üzembe helyezésével kapcsolatos kormányzati feladatokat.

Az államtitkár hangsúlyozta Magyarország szilárd elkötelezettségét a nukleáris védettség teljes körű garantálása iránt. Mint elmondta, az idén tavasszal megrendezett Nukleáris Biztonsági Egyezmény 7. Felülvizsgálati Értekezlete igazolta, hogy a magyar gyakorlat megfelel a biztonsági követelményeknek, emellett több ponton is jó gyakorlatnak minősített, követendő példa. A Nemzetközi Fizikai Védelmi Tanácsadó Szolgálat magyar kormány kérésére elvégzett, 12 napos követő-missziója is jó eredménnyel zárult.

A NAÜ legnagyobb éves rendezvényének számító közgyűlés keretében számos szakmai találkozót tartanak, lehetőséget biztosítva a résztvevőknek az atomenergia különféle alkalmazási területein elért eredmények és egyéb új fejlemények megvitatására. Hazánk alapítás, azaz 1957. óta tagja a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek.