Továbbgondolták az építészeti ötletpályázat terveit

Paksi középületek terveit készítették el a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának mester szakos hallgatói. Munkáikból nyitnak meg kiállítást szeptember 28-án 17 órakor a Paksi Képtárban.

Lassan egy éve megszülettek azok a tervek, amelyek a paksi városközpont fejlesztésére kiírt építészeti ötletpályázatra készültek. Az önkormányzat által meghirdetett pályázat a Táncsics park, a volt konzervgyár, valamint a 6-os főút túloldalán, a Duna-parton fekvő területek újraértékelésére és városszerkezetben betöltött szerepének újradefiniálására vonatkozott.

Jó lehetőségnek tartotta a felhívást a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara is, hiszen a pályázat felvetéseinek átgondolása szép kihívásnak ígérkezett a településtervezéssel foglalkozó mesterszakos hallgatók számára. Végül három team nyújtotta be javaslatait az ötletpályázatra, mindegyik friss szemléletű megoldással állt elő. A hallgatók ezt követően konkrét épületek tervezésével foglalkoztak tanulmányaik során, kézenfekvő volt tehát, hogy a korábbi pályázatukban megfogalmazott ötleteik kidolgozásához lássanak hozzá, most már egyéni felfogásban.

Ezeket a munkákat mutatja be a kiállítás mintegy 50 tablója, illetve a megnyitóként szolgáló, vetítéssel egybekötött előadás, amit Dr. Kiss Gyula építész, főiskolai tanár, egyetemi docens tart. A tárlat szeptember 29-től november 12-ig tekinthető meg a képtár nyitvatartási idejében. A kiállításhoz októberben egy építészhallgatók korszerű képzésével kapcsolatos konferencia is kapcsolódik majd.