Már csak a Malomhegyen van vízhiány

A város háromnegyed részén – ha kisebb nyomással is – de biztosított az ivóvíz, a Malomhegyen azonban vízhiány várható. Az óvodák, bölcsődék és az idősek otthona a megszokott rend szerint működnek, az iskolákban viszont vagy rövidebb lesz a tanítás, vagy elmarad – hangzott el a városházán tartott sajtótájékoztatón.

Mint arról már beszámoltunk, szerdán megsérült egy 500-as átmérőjű nyomócső, ami a város nagy területén okozott vízhiányt, nyomáscsökkenést. A Mezőföldvíz Kft. szakemberei csütörtökön hajnali két órára „befoltozták” a Boc-hegyi magastározó töltővezetékén keletkezett lyukat, de röviddel ezután nagyjából száz méterre újabb csőtörés történt.

Csapó Sándor azt mondta, a szakmában úgy mondják „kritikus infrastruktúrán” történt az egymást követő károsodás. Emellett – mint a Mezőföldvíz Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette – a Bercsényi és a Fenyves utcában is történt egy-egy csőtörés.

A haváriahelyzet rendkívüli intézkedéseket igényelt –hangsúlyozta Csapó Sándor. A város intézményeit tartályos és palackos vízzel látták el, miközben a szakemberek a megsérült szakasz feltárásán dolgoztak. Az első csőtörés négy, a második körülbelül nyolc méter mélységben történt.

A város háromnegyed része, így a lakótelep és az óváros ellátását egy tartalék bekötéssel megoldották, de a Malomhegy 10-15 utcájának az ellátását csak az úgy nevezett SENTAB vezeték javítása után tudják biztosítani. Az érintett utcákba tartályos vizet szállít a Mezőföldvíz Kft.

A Fővárosi Vízmű speciális eszközzel és egy nyolcfős haváriacsapattal sietett a paksiak segítségére. Csapó Sándor szerint „ideális esetben”, ha nem adódik nem várt helyzet, az éjszaka folyamán el tudják végezni a javítást és helyre áll a szolgáltatás.

Szabó Péter polgármester azt mondta, az óvodákban és a bölcsődékben, valamint az Életfa Idősek Otthonában a megszokott ellátást tudják biztosítani függetlenül attól, hogy lesz-e pénteken vezetékes víz. A KLIK által működtetett általános iskolákban, az ESZI-ben és a Pro Artis Művészeti Iskolában tanítás nélküli munkanap lesz, azaz a diákok nem csak a pedagógusok mennek iskolába, a BAKI-ban rövidített órák lesznek, a Vak Bottyán Gimnáziumban és a Gazdag Erzsi Iskolában csak az első három órát tartják meg.

A Paksi Gyógyászati Központban pénteken reggel döntenek arról, hogy lesz-e bármiféle korlátozás. Amennyiben valamilyen oknál fogva nem lesz vezetékes ivóvíz, a labor, az egynapos sebészet nem fogad betegeket és a gyógyfürdő sem üzemel, a szakrendelőkben pedig sürgős eseteket látnak csak el. Továbbiakról a helyi sajtón keresztül tájékoztatják a betegeket.

Csapó Sándor azt mondta, most a hiba elhárítására és a lakosság ellátására koncentrálnak, majd ezt követően indul vizsgálat az okok feltárására. A mostani korlátozás – mint hangsúlyozta – az atomerőművet és a város külterületeit nem érintette, mert azok más vezetéken jutnak ivóvízhez.