Jó tudni: a pálinkafőzés szabályai

Magánfőzés és bérfőzés keretében is lehetőség van pálinka előállításra, azonban a szabályok betartására mindkét esetben figyelni kell. Már a pálinkafőzés megkezdése előtt párlat adójegyet kell igényelnie annak, aki pálinkát akar házilag előállítani, olvasható a NAV közleményében.

Mint írják, párlat adójegyet az igényelhet, aki rendelkezik desztilláló berendezéssel és ezt a lakóhely szerint illetékes önkormányzatnak is bejelentette. Az igénylés során a „NAV_J27 – Magánfőzők párlat adójegy megrendelése” nyomtatványt kell kitölteni, és elektronikusan, vagy papír alapon eljuttatni a NAV-hoz, már a párlat előállítását megelőzően. A párlat adójegyhez csak az ellenérték befizetése után lehet hozzájutni.

A párlat adójegy az 1 liter magánfőzésben készült párlat után a 700 forint jövedéki adó megfizetését, illetve az 1 liter pálinka eredetét igazolja. Első alkalommal minimum 5 darab, éves viszonylatban maximum 86 darab párlat adójegyet lehet igényelni. Amennyiben egy háztartásban több magánfőző él, úgy az általuk előállított mennyiségek egybeszámítandók és nem haladhatják meg a 86 litert. Az idén eddig 163 magánfőző közel 3000 darab párlat adójegyet igényelt, többségük már 2016-ban is élt a magánfőzés lehetőségével.

Bérfőzetés keretében is lehet pálinkát előállíttatni, de nyilatkozni kell arról, hogy a tárgyévben a bérfőzető és a vele egy háztartásban élők együttesen mekkora mennyiségű párlatot állíttattak elő, illetve arról is, hogy egyikük sem állít elő párlatot magánfőzéssel.

Bérfőzés esetén az előállítható mennyiség 43 hektoliterfok, amely mennyiségig 1670 forint, míg az ennél nagyobb mennyiségre 3330 forint a jövedéki adó. A hatályos jogszabály nem korlátozza a maximálisan főzethető mennyiséget, azonban 43 hektoliterfok felett már magasabb jövedéki adót kell fizetni, írják a közleményben.

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai folyamatosan ellenőrzik a megyében található 29 szeszfőzdét. A pénzügyőrök több esetben szembesültek azzal, hogy 43 hektoliterfokot meghaladó előállítás és az ezzel járó magasabb adó megfizetésének elkerülésére elhunyt személyek adataival éltek vissza a bérfőzetők.