Paks II. aktualitásai a PEK szeptemberi találkozóján

A Paks II. projekt aktualitásairól beszélt Horváth Miklós, az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgató-helyettese a Paksi Energetikai Kerekasztal (PEK) kedd esti találkozóján. Mint Hetzmann Albert a program szervezője elmondta, céljuk a meghívással az volt, hogy részletes áttekintést kapjanak arról a szakmai felkészülésről, ami 2014-től folyamatban van és egyre intenzívebb szakaszába lép.

Horváth Miklós először azt a keretrendszert mutatta be, amely a munka alapjául szolgál. Mint hangsúlyozta, a tárca nélküli miniszter – jelesül Süli János – felel a tervezési; karbantartás és üzemeltetés támogatási; üzemanyag-ellátási szerződéssel kapcsolatos ügyekért, az atomenergia innovációs feladatiért és hozzá delegálták a térség- és területfejlesztést felismerve, hogy ez a projekt úgy működhet, ha erős összhangot biztosítanak a két terület között.

Mint a vezérigazgató-helyettes kifejtette, a 2014-ben kötött nemzetközi szerződés kettős irányítási struktúrát rendelt el, egy minisztériumi és egy társasági szintű rendszert a kompetenciák és a felelősség pontos meghatározásával. – Igen erős szimbiózisban vagyunk – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy jelenleg hét igazgatósága és 340 fős kollektívája a projektet kiszolgáló társaságnak.

-Általános műszaki érdeklődésből adódóan minden olyan téma a figyelmünk fókuszába kerülhet, ami energetikával, ökológiával, környezetvédelemmel függ össze. Ezeket az alkalmakat hasznos időtöltésnek tartjuk, ha több is lesz belőle, az csak hab a tortán – fogalmazott Hetzmann Albert a PEK koordinátora.

Azt is elmondta, hogy legközelebbi találkozás témája már fix, de időpontja még egyeztetés alatt van. Október végére vagy november elejére várják dr. Horváth Ákost, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont főigazgatóját, akit a radioaktív hulladék kezelés és kiégett üzemanyag stratégiai kérdéseiről faggatnak majd.

Pónya József, a Paksi Atomerőmű leghosszabb ideig regnáló vezérigazgatója állandó résztvevője a PEK találkozóinak. A mostani alkalommal azt mondta, úgy tapasztalja, hogy kampánytéma lett az atomerőmű blokkjainak építése. – Ez az erőmű ezekkel a számokkal önfinanszírozó lesz, ezt az unió is jóváhagyta – fogalmazott.

-Örülök, hogy nem nekem kell csinálni. Én elegánsan nézem és figyelem. Ezek a mai fiatalok jobban csinálják, mint mi, mi újoncok voltunk, nekik több a tapasztalatuk – mondta. Hozzátette, az új erőmű jobb lesz biztonságtechnikailag és gazdaságilag is a meglévőnél.