Új név is jelzi, hogy új szakaszba lépett az erőműberuházás

Új névvel és új arculattal folytatja munkáját a Paks II. Társaság. Lenkei István vezérigazgató és Mittler István kommunikációs igazgató hétfő délelőtti sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a társaság neve a jövőben Paks II. Atomerőmű Zrt., ami jól tükrözi feladatát, hiszen nemcsak az új blokkok megépítéséért, hanem hatvan éven át történő üzemeltetéséért is felelnek. A név mellett egy új, dinamikus logó is jelzi, hogy a megvalósítás szakaszába lépett a beruházás.

Lenkei István kitért arra, hogy a napokban érkezett meg az Európai Bizottság részletes állásfoglalása, amely igazolja, a kapacitás-fenntartási projekt Magyarország számára stratégiai fontosságú beruházás és nemcsak megtérül, hanem nyereséget is termel. Ugyanez az állásfoglalás előírja azt is, hogy Paks II. funkcionálisan és jogilag legyen független a meglévő atomerőmű üzemeltetőjétől.

Ennek a kritériumnak a társaság az MVM Csoportból történő 2014. évi kiválással megfelel, de az elkülönülés immár a cég nevében is egyértelműen tükröződik – hangsúlyozta a vezérigazgató. Hozzátette, az új cégnév azt is jelzi, hogy a két új atomerőmű blokk nemcsak megépül, hanem legalább hatvan évig a magyar lakosság és gazdaság szolgálatában biztosítja az olcsó, biztonságos, klímabarát villamosenergia-termelést.

Az új logó egy háromszög, amely a P betű és a római számmal írt kettes kombinációjából „született” és a start, play gombot megformálva az indulást, előrehaladást, dinamizmust szimbolizálja. A kék a víz és a levegő, azaz a természet, tisztaság színe, így jól jelképezi, hogy ez egy tiszta, klímabarát energia – hangzott el a tájékoztatón.

Mittler István kommunikációs igazgató beszélt arról, hogy az új arculat előkészítésén kizárólag saját munkatársaik dolgoztak több mint egy éven át, külső erőforrást nem vettek figyelembe, a bevezetés időpontját pedig jó előre megtervezték, a kisarculati elemek gyártását ennek tudatában ütemeztek, így minimális, 3-5 millió forintnyi ráfordítást igényel az arculatváltás.

A logót és az arculati terveket Nagy Tamás készítette. Az új nevet – Paks II. Atomerőmű Zrt., röviden Paks II. Zrt. – mától, azaz október 9-től használják, akárcsak az új arculatot.

Lenkei István a sajtótájékoztatón arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban – ahogyan a MAVIR honlapján is olvasható – új történelmi rekordot ért el Magyarország nyári áramfogyasztása. Ugyancsak itt jelentek meg azok az elemzések, amelyek szerint hétezer megawatt fog hiányozni a termelőkapacitásból, ebből Paks II. 2400 megawattot képvisel, ezért újabb energiatermelő-kapacitások kiépítésére van szükség.

– A mi feladatunk, hogy megépítsük Paks II-t, az későbbi kérdés, hogy mi lesz az I-IV. blokkok leszerelése után. Süli miniszter úr arra hívta fel a figyelmet, hogy újabb kapacitások kell kiépíteni, hogy ne legyenek ellátási zavarok – utalt az esetleges Paks III-mal kapcsolatos hírekre. Hangsúlyozta, hogy az ő küldetésük az, hogy 2026-27-ben az ötös és hatos blokk hálózatra kötése rendben megtörténhessen. – Nekünk mindent meg kell tenni, hogy „standstill” miatti lemaradást a lehető legnagyobb mértékben behozzuk. Lihacsov úr legutóbbi látogatása során ennek részleteiről tárgyaltunk – fogalmazott.

A Paks II. Zrt. vezérigazgatója arról is beszélt, hogy amikor hivatalába lépett egyik első és legfontosabb feladatának azt tekintette, hogy a cég teljes struktúráját, működését átvilágítsák. Ez az elmúlt időszakban megtörtént, ennek eredményeként olyan szervezeti és működésbeli korrekciókat fognak végrehajtani a megfelelő engedélyeztetést követően, várhatóan január elsejétől, amelyek után a cég alkalmasabb lesz, hogy a feladatait ellássa – vázolta.

A Paks II. Zrt. alapfeladata egyrészt az 5-ös, 6-os blokkok megrendelői pozícióból adódó beruházása, a másik feladat az EU döntésének megfelelően engedélyezési pozícióban a blokkok üzemeltetése. – Természetesen a Paks I-es kiválóságokra, a kollégák tudására, az ott lévő technika és egyéb dolgokra maximálisan támaszkodunk úgy, hogy az EU elvárásait maradéktalanul betartjuk – húzta alá a vezérigazgató.