Kiemelt fejlesztési területekről volt szó a fórumon

Négy, a képviselő-testület augusztusi ülésén kiemelt fejlesztési területté nyilvánított telekkel kapcsolatos egyeztetési anyagot ismertettek azon a lakossági fórumon, amelyet a Településszerkezeti Terv, valamint a Helyi Építési Szabályzat módosítási folyamatának egyik állomásaként szervezett az önkormányzat.

A területek közül három csámpai, közülük kettő naperőmű telepítésére alkalmas környék, a harmadik régió részben erdőgazdálkodásra nem alkalmas terület, részben pedig falusias lakótelek, amit már régóta gazdasági területnek használnak. Ezek a kiemelt területté nyilvánítással kereskedelmi, szolgáltatási, illetve gazdasági tevékenység céljára felhasználható területekké váltak.

A negyedik, Sárgödör téri területegységen a borturizmushoz kapcsolódó kisüzemi tevékenység vált lehetővé olyan formában, hogy a környező lakóterület használatát ne zavarja – tájékoztatott a fórumon Horváth András.

Paks főépítésze azt is elmondta, hogy az eljárás során elkészült az úgynevezett egyeztetési anyag, amit első körben lakossági fórumon ismertettek és meghallgatták a polgárok véleményét. Ezt követően az anyagot véglegesítik, majd szakhatóságokhoz, végül az állami főépítészhez küldik véleményezésre. A tervet ez alapján véglegesíti döntésével a képviselő-testület.

A kijelölt területekhez kapcsolódóan számos lakossági módosító javaslat is érkezett. Ahogy Horváth András elmondta, a jelenleg zajló munkálatokkal nagy területek szabályozását készítik elő, miután újra kell értelmezni a város használatát és újragondolni a közlekedési infrastruktúrát is. Mindez új szabályozási elemeket jelent, nagyságrendben pedig a közigazgatási terület mintegy negyven százalékáról beszélünk – fogalmazott. Hozzátette: ilyen az elkerülő út, a Pollack Mihály utca, valamint az Ürgemező.