Kovács Sándor Paks új alpolgármestere

Szabó Péter polgármester előterjesztésére, titkos szavazással alpolgármesterré választotta Kovács Sándort a képviselő-testület október 18-i ülésén. Újabb 1,2 milliárd forinttal nőtt a költségvetési főösszeg, ennek felhasználásáról, a jövő évi költségvetési koncepcióról, a Protheus Holding Zrt. átalakításáról, a helyi építési szabályzat módosításáról, valamint városi kitüntetések odaítéléséről is döntöttek a képviselők.

Módosította szervezeti és működési szabályzatát a képviselő-testület, majd ennek szellemében új alpolgármester választott. Így Bana János és Barnabás István mellett immár Kovács Sándor is ebben a minőségben veszi ki részét az önkormányzati munkából. Városfejlesztéssel, turizmussal, városmarketinggel és kommunikációval foglalkozik majd Kovács Sándor, aki az ülésen letette az esküt, illetve lemondott a szakbizottságokban betöltött tagságáról, elnöki tisztségéről. Mint mondta, bizottságok összevonására lesz majd szükség a hatékonyabb munka érdekében.

– Az alatt a 15 év alatt, amióta részt veszek az önkormányzati munkában, annak elég széles spektrumát ismertem meg, remélem, tudok segíteni az említett területeken kívüli munkában is – fogalmazott az alpolgármester. Hozzáfűzte, a Paks II. projektre való felkészülés mellett a városfejlesztés fontos elemei azok a beruházások, amelyek a paksi életminőségét javítják, mindennapjait teszik könnyebbé. A vállalkozói gondolkodást alpolgármesterként sem hagyja maga mögött. – Azt szeretném, ha a racionalitás, a gyorsaság, a kreativitás megjelenne az önkormányzati munkában, és erősítenénk az együttműködést. Én szeretnék sikeres alpolgármester lenni, szeretném, ha a város is sikeres lenne. S ha az lesz, az összes városlakó is így fog érezni – összegezte.

Ötödjére módosította idei költségvetési rendeletét a testület. A változás – mint Szabó Péter alpolgármester kiemelte – örömteli, több mint 1,2 milliárd forinttal nőttek a bevételek elsősorban az építményadó-bevétel gyarapodása miatt. Az összeg számos már korábban elhatározott beruházás tervezését, megvalósítását teszi lehetővé. Példaként említette a polgármester a piactér lefedését, a Gyógyászati Központ és az Életfa Idősek Otthona bővítését, a Rókus utcai partfal megerősítését, egy új uszoda építésének előkészítését.
Külön kiemelte Szabó Péter, hogy a céltartalékban igen jelentős összeget, több mint hatszáz millió forintot különítettek el.

Elfogadta a grémium a Településszerkezeti Terv és a Helyi Építési Szabályzat módosítását a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokkjai, valamint az úgy nevezett segédlétesítmények építésével összefüggésben. A lakossági és önkormányzati igényeket figyelembe véve a településrendezési eszközök további módosításáról is tárgyaltak a képviselők, és az építési szabályzatot, Településszerkezeti Tervet érintő döntést hoztak a Napelem Park II. névre keresztelt projekt megvalósítását segítendő.

Ezzel kapcsolatban Bana János alpolgármester mondta el lapunknak, hogy három kisebb és egy nagyobb, 20 megawatt teljesítményű napelem park megvalósításában közreműködik az önkormányzat. Pakstól délre, egy közel ötven hektáros területre tervezik telepíteni a nagyobb teljesítményűt, a földterület megvásárlására már korábban elkülönítette a szükséges összeget az önkormányzat. A három fél megawattos erőmű közül az egyik a rekultivált hulladéklerakóra kerül, amit nem lehet másra hasznosítani. A másik kettőt szintén Csámpa környékén telepítik majd. Az önkormányzat érzékelve a megnövekedett igényt, a mostanáig igényeltnél nagyobb területet bérel, hogy a bővítést lehetővé tegye.

A város jövő évi költségvetési koncepciója is a testület elé került, bár ezt már nem írja elő a törvény. Szabó Péter polgármester azt mondta, azért tartja fontosnak, mert ezzel önmaguk számára jelölik ki az irányvonalat. – Arra kértem a képviselőket, hogy a bevételek tekintetében keresünk növelési lehetőségeket, például pályázati források kihasználásával – mondta. A kiadási oldalon igazodva az ország gazdaságpolitikájához, komoly hangsúlyt helyeznek például a közalkalmazottak, köztisztviselők béremelésére. – Eltökélt az önkormányzat, hogy az előírton felül mintegy 12 százalékos emelést hajt végre ebben a szférában – emelte ki a polgármester.

A polgármesteri választások idején támadások kereszttűzébe került Protheus Holding Zrt.-vel kapcsolatban több módosításról is döntött a városvezetés. Dr. Blazsek Balázs főjegyző idézte fel, hogy „különböző gazdasági érdekkörök komoly támadást intéztek a projekt ellen”, az önkormányzat határozott célja azonban, hogy nem hagyja sérülni a város érdekeit. Mivel a korábbi struktúra ellen kifogást emelt a kormányhivatal, ezen is változtattak, illetve felmentették a vezérigazgatót, s a budapesti Kiss Péter személyében új vezetőt jelöltek ki. Az igazgatóságot megszüntették, a stratégia döntéseket a képviselő-testület fogja meghozni, amiben segítségére lesz egy döntéselőkészítést segítő négyfős grémium, amelynek a testületből Bana János és Kovács Sándor lesz a tagja.

A lakosság javaslatát elfogadva három utca elnevezéséről döntöttek a képviselők. A Vácikában Platán utca és Napfény köz „született”, a Pollack Mihály utcára merőlegesen nyíló új utca a Diófa nevet kapja lakói kérésére. A testület – helyt adva a Pécsi Egyházmegye kérésének – két, a Balogh Antal Katolikus Iskola mellett lévő kisebb telek független értékbecslést követő eladására adott felhatalmazást, hogy megépülhessen az iskola torna csarnoka.

A képviselő-testület az általános iskolai beiskolázást érintő körzethatárok kijelölésével nem értett egyet. Mivel a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában kiemelkedően sok a hátrányos helyzetű gyermek, ezért javasolja az önkormányzat, hogy a Tolna Megyei Kormányhivatal Járási Hivatala vizsgálja meg és egyeztesse az érintettekkel a körzetekben élő hátrányos helyzetű gyermekek számának ismeretében a körzetek arányos módosítását.

Végül zárt ülésen döntöttek városi kitüntetések adományozásáról. Paks Város Díszpolgára címet vehet át október 23-án Örvös Ferenc, Pro Urbe díjat pedig Németh Lászlóné és Mittler József, a Segítő Kéz kitüntetést ebben az évben Weiszné Vass Éva és Prantner Józsefné kapja.