Az építészoktatásról tartottak konferenciát a Paksi Képtárban

Az építészképzésben zajló paradigmaváltás kapcsán oktatásmódszertani konferenciát rendezett Pakson a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara. A tanácskozás a paksi városközpont fejlesztésére kiírt pályázat, majd az egyetemi hallgatók pályamunkáiból nyílt kiállítás folyománya volt.

A Paksi Képtárban tartott szakmai konferencián Oktatók, hallgatók, a szakma szereplői, középiskolák pedagógusai és Paks város önkormányzatának képviselői is részt vettek.

– Az volt a célunk, hogy párbeszéd alakuljon ki az egyetemek és a szakma között arról, hogyan kell oktatni a jövő építészeit, a résztvevők egymásnak mutatták meg a jó gyakorlatokat, módszereiket – mondta Papp Linda építész, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara Oktatásmódszertan az építészképzésben című konferenciájának egyik szervezője.

Ma már más eszközöket kell használnia egy építésznek és a korábbiaktól eltérő kihívásoknak kell megfelelnie. – Nagyon gyorsan változik a világ körülöttünk, ahhoz, hogy az építészek megfelelő eszközöket tudjanak alkalmazni, hogy ezt a változást épületekbe tudják formálni, az egyetemeken, a képzésben reagálni kell a változásokra – húzta alá Papp Linda

Mizsei Anett építész, oktató kezdeményezésére a résztvevők egy része a Forráspont Energiaházban zárta paksi programját. Az épületet a fenntartó alapítvány alapító elnöke, Kozmann György mutatta be. Az épületbejárás során a hallgatók azt az energiatudatos dizájnt ismerhették meg, amivel a tervező, Kistelegdi Soma a jelenkor igényére reflektált.

Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának mester szakos hallgatói félévig a paksi városközpont tervezésével foglalkoztak a paksi városközpont fejlesztésére kiírt építészeti ötletpályázat nyomán. Végül három – különböző felfogásban dolgozó – team nyújtotta be javaslatait az ötletpályázatra. A tervekből nyílt kiállítás a Paksi Képtárban emeleti kiállítóterében látható.