Újabb elismerést kapott az atomerőmű a C15 projektért

Nagyvállalat kategóriában nemzeti díjnyertes lett és továbbjutott a nemzetközi fordulóba a Paksi Atomerőmű 15 hónapos üzemeltetési ciklus innovációja a „Minőség-Innováció 2017” elnevezésű pályázaton – írja honlapján az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Finnország államelnöke a finn minőségügyi partnerszervezet kezdeményezése alapján 2007-ben indította útjára a „Minőség-Innováció” pályázatot. A sikeres kezdeményezéshez azóta csatlakozott Svédország, Lettország, Észtország, Csehország, Magyarország, Izrael, Kazahsztán, Litvánia, Spanyolország, Kína és Oroszország. A pályázat célja a termékek és szolgáltatások vevőorientált minőség-fejlesztését, a fenntarthatóságot, versenyképességet szolgáló innovációk elismertetése.

Idén több mint 500 pályamű érkezett, amelyeket első körben minden tagország nemzeti szinten bírál el, majd a kategóriánkénti nemzeti díjnyerteseket a finn koordináló szervezet a nemzetközi díjazottakról döntő zsűri részére továbbítja. A nemzeti díjkiosztó ünnepségre 2017. november 7-én került sor a Földművelésügyi Minisztériumban, ahol a Paksi Atomerőmű „15 hónapos üzemeltetési ciklus bevezetése” innováció nagyvállalati kategóriában nemzeti díjnyertes lett, lehetőséget kapva ezzel a nemzetközi megmérettetésre. A nemzetközi díjak kiosztására 2018. februárjában a spanyolországi Bilbaóban kerül sor.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a 15 hónapos üzemeltetési ciklus bevezetése a Paksi Atomerőműben című innovációért idén márciusban megkapta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016. évi fejlesztési innovációs díját. Erről szóló cikkünket itt olvashatják.

A díjazott fejlesztés lényege, hogy egy 3 éven át tartó összetett műszaki projektben az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kidolgozta a 4,7%-os átlagdúsítású gadolínium-oxid tartalmú fűtőelem és zónaelrendezés terveket és a világon elsőként megvalósította a 15 hónapos üzemeltetési ciklust.

A 15 hónapos üzemeltetési ciklusnak köszönhetően a Paksi Atomerőmű évente átlagosan 26 nappal több időt tölt üzemben, aminek köszönhetően 312 GWh-val több villamos energiát termel. Ez a növekmény megfelel egy 35,6 MW-os névleges villamos teljesítményű erőmű rendszerbe állításának, közel százezer átlagos magyar család villamos-energia igényét fedezi és kevesebb mint egymilliárd forint befektetéssel, évi 3,207 milliárd forint pluszbevételt jelent. Eközben csökken az atomerőmű dolgozóit érő radioaktív sugárzás mértéke, a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok mennyisége.