A beszállítás lehetőségeiről volt szó az Atomex Europe 2017 konferencián

– Egyre több információt tudunk adni a magyar és külföldi vállalkozóknak arról, hogy milyen módon, milyen formában tudnak bekapcsolódni a munkába, amit visszavonhatatlannak tekintünk. Úgy dolgozunk, hogy a két új atomerőművi blokk minél hamarabb elkészüljön és Európa két legjobb blokkjaként működjenek – ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a Nukleáris Ipari Beszállítók Konferenciájára érkező orosz partnereket, a belföldi és külföldi cégvezetőket, a Paks II. és a hatóság képviselőit Süli János Budapesten. Az atomerőmű két új blokkjának tervezéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta: Magyarország versenyképességének növelését, fenntartható fejlődését, a fiatalok itthon tartását tudja hosszú távon szolgálni a Pakson termelt olcsó villamos energia.

Az Atomex Europe 2017 Beszállítói konferencián Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese a megnyitóját követően arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a jövő év elején az előkészítő munkákkal párhuzamosan elkezdődik az egyéb létesítmények építése és a beszállítók kiválasztása.

– A tervezés most a legfontosabb a projektben. Elő kell készíteni azokat a dokumentációkat, amelyek fontosak ahhoz, hogy Paks II. megkapja a létesítési engedélyt, ezt a munkát a terveink szerint jövő tavasszal be fogjuk fejezni. Ezzel párhuzamosan megindítjuk az építkezéshez szükséges egyéb létesítmények tervezési munkáit. Süli János tárca nélküli miniszterrel azon dolgozunk, hogy ezek építése már a jövő év elején meginduljon a területen – mondta el Kirill Komarov, kiemelve, hogy ezzel párhuzamos elkezdik az alapvető munkálatok beszállítóinak kiválasztását is. – Jövőre 10-15 tendert szeretnénk lebonyolítani kb. 2 milliárd euró értékben. Arra számítunk, hogy a magyar cégek nagyon komoly részt fognak vállalni ezekben a projektekben – hangsúlyozta.

Süli János miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a negyven százalékos magyar beszállítói arány biztosításában a cégek integrációjának elősegítése mellett a szakemberképzésben is nagyon komoly feladatai vannak hazánknak. Hozzátette: számunkra is fontos, hogy az előkészítő munkák 2018-ban elinduljanak.

– Mi is nagyon fontosnak tartjuk a 40%-os magyar beszállítói arány megvalósítását. Pontosan tudjuk, hogy közös munka nélkül ez lehetetlen. Ezért kidolgoztunk egy olyan beszerzési eljárást, ami segíti a magyar cégek részvételét. Ennek során lehetőség lesz további kérdéseket feltenni, iratokat pótolni, senkit nem zárunk ki a beszerzésekből azért, ha téves dokumentum kerül a beadott anyagba – emelte ki Kirill Komarov, aki arról is beszélt, hogy minden társaság számára hozzáférést fognak biztosítani azokhoz az információkhoz, amelyek szükségesek a projekt által támasztott követelmények megismeréséhez. Hangsúlyozta, hogy a legszorosabb együttműködés jellemzi majd a munkát, lesznek olyan beszerzések, amelyekben magyar cég orosz vagy cseh céggel tud majd együttműködni, illetve részt venni, így azok a társaságok, amelyek szereztek már ezen a téren tapasztalatokat, meg tudják osztani a magyar kollégákkal.

Kirill Komarov azt is hangsúlyozta, hogy a Novovoronyezsben és a Leningrádban épített blokkok referenciaként szolgálnak az Európába tervezett projektekben, és megfelelnek minden Fukusima utáni új nemzetközi követelménynek.

Süli János hozzátette: a magyar szakemberek folyamatosan nyomon követték ezeknek az erőműveknek az építését, minden a beruházásokhoz kapcsolódó kérdésben napi információkat kaptak mindkét helyszínről.