Az ország élvonalába került A Paksi Kávé

Hegedüs László barista. Fotó: Vida Tünde
Hegedüs László barista. Fotó: Vida Tünde

A vendégek szavazatai alapján 2017 legkedveltebb 10 kávézójának egyikévé választották A Paksi Kávét a Kávékorzó Független Kávémagazin által szervezett szavazáson. A paksi vendéglátóhely szakmai vezetője, Hegedüs László is remekelt a versenyen.

A Kávés Szakma Legjobbjai díjátadó gálán négy kategóriában – kávé, kávézó, barista, kávépörkölő – hirdettek eredményt. A Paksi Kávé a „Top 10 kávézó” kategóriában ért el sikert, Hegedüs Lászlót a legjobb baristák közé választották, az általa képviselt paksi Umami Coffe Roastery pedig a kávék és kávépörkölők versenyében került a legjobbak közé.

A Paksi Kávét Mózsa Ferenc informatikus hozta létre 2016 nyarán a Mittler üzletházban azzal a céllal, hogy Pakson is meghonosítsa azt a fajta kávékultúrát, ami őt rabul ejtette főként fővárosi úgynevezett speciality kávézókban. A megyében hasonlót, mint mondta, csupán Szekszárdon ismer.

Az efféle kávézók közösségi térként működnek, ha nyitott a vendég, bekapcsolják akár a kávékészítés rejtelmeibe is. A Paksi Kávé több ingyenes workshopnak is helyet adott már, ahol a kávékultúrát ismerhették meg az érdeklődők.

– Én ezt szentimentálisan látom, számomra nem elsősorban a profit volt a cél – mondta Mózsa Ferenc, akihez tulajdonostársként Speiser Gábor fiatal, agrárszektorban érintett bajai vállalkozó csatlakozott. A szakmai vonalat pedig Hegedüs László Szekszárdon élő barista viszi idén februártól.

Abban mindhárman egyetértenek, hogy a mostani elismerés csak egy fontos állomás a céljaik felé vezető úton. Tanulni, fejlődni szeretnének a kávékészítésben és a vendéglátásban is. Céljuk, hogy egy brandet hozzanak létre, s A Paksi Kávét országosan ismertté tegyék. Hegedüs László hozzátette, szeretné Pakson megismertetni a kávét, mint gyümölcsöt.

A barista Olaszországban járva, s azt látva, hogy az olaszok milyen szenvedéllyel fogyasztják a kávét, döntött úgy, hogy amikor felhagy futballkarrierjével, kávéval foglalkozik majd. Azóta igyekszik mindenhova elmenni, ahol tanulni tud, de már ő maga is oktat a Bols Mixer Akadémián.

– Sikerült egy nagyon jó ízvilágú, jó minőségű kávét megalkotnunk, amely közepén az alma és a körte ízjegyeit hordozza magában, a lecsengése pedig nugátos, csokoládés – mondta Hegedüs László a legjobbak közé sorolt kávéról. Hozzátette, tisztelni kell a kávékészítés során a tradíciókat, de teret kell engedni a kreativitásnak is.

-Nem vagyunk megalkuvók, a baristánk választja ki, hogy milyen kávé kerüljön a vendégek asztalára. Nálunk prémium kategóriás termékeket kóstolhatnak a kávét kedvelő emberek, és bár minden cégnek az alapja, hogy profitot kell termelni, ehhez előbb minőséget kell produkálni – fogalmazta meg Speiser Gábor, aki elárulta, hogy nem hívei a direkt marketingnek, viszont az eredményeikre büszkék.