Az atomerőművet építő katonáknak állítottak emléket

Az atomerőmű építésén dolgozó katonákra emlékeztek. Fotó: Vida Tünde
Az atomerőmű építésén dolgozó katonákra emlékeztek. Fotó: Vida Tünde

Közel tizennyolcezer sorkatona dolgozott az atomerőmű építésén, üzembe helyezésén és üzemeltetésén az alatt a tizenöt év alatt, amíg Pakson állomásozott a 164. általános műszaki zászlóalj. Tevékenységük elismerésére emléktáblát avattak az egykori laktanya területén.

Az emléktáblát Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója és Bencze János, az egykor Pakson szolgáló alakulat utolsó parancsnoka leplezte le kedden délelőtt. Az alakulat történetét az 1983-tól parancsnok-helyettesként szolgáló Csécs István osztotta meg az egybegyűltekkel.

Csécs István azt mondta, a zászlóaljnak működése alatt 27 200 katonája volt, ebből Pakson mintegy 18 ezer szolgált Az alakulatot 1975-ben költöztették Paksra, létszámát fokozatosan emelték. A bevonulást követően a fiatalok a kiképzés során elsajátították mindazokat a tudnivalókat, amelyek a haza fegyveres védelmében, a hátországi őrzés-védelmi feladatok ellátásában nélkülözhetetlenek voltak.

– Összességében becsületesen, fegyelmezetten helyt álltak a katonák. Ma a világ élvonalába tartozik az az atomerőmű, amelyiknek építésében a kezük munkája benne van – mondta a volt parancsnok-helyettes hangsúlyozva, hogy ez mindannyiukat büszkeséggel tölti el.

Bencze János, az alakulat ma is Pakson élő, utolsó parancsnoka szerint különleges élmény volt az alakulat tagjainak, hogy a katonai feladatok ellátása mellett egy olyan beruházásban vehettek részt, ami az atomkorszak kezdetét jelentette, az itt szolgálók testközelből tapasztalták meg a jövő technológiáját.

– Nagyon sokan szereztek itt egzisztenciát, családot alapítottak, komoly vezetői tapasztalatokra tettek szert fiatalon, sikeres vállalkozókká, munkavállalókká váltak, akad olyan, aki ma igazgatóként az erőműben dolgozik – fűzte tovább gondolatait Bencze János.

Süli János miniszter az együttműködés fontosságát emelte ki és méltatta a katonák erőmű építésben vállalt szerepét. Mint elmondta, ma nincs olyan magas létszámú sorkatonai állomány, ezért a küszöbön álló építkezés során ilyen munkaerőre nem lehet számítani.

– Új blokkok épülnek, ideköltözik a XXI. század technológiája, de mindez a negyven éve vetett alapokon és falakon nyugszik majd, ezért szimbolikus és természetes is, hogy emléket állítsunk azoknak, akik tevékenyen vettek részt az atomerőmű építésén – fogalmazott Szabó Péter. Paks polgármestere a város önkormányzata nevében mondott köszönetet azoknak, akik az építőszázad tagjaként vettek részt az erőmű létrehozásában.

Rámutatott, hogy azok a tízes éveik végén, húszas éveik elején járó fiatalok, akik Pakson szolgáltak, talán bele sem gondoltak, hogy „történelmet írnak, hatalmas nemzeti érték megteremtésében vesznek részt és nem utolsó sorban a mai napig a nemzet jelentős részének mindennapi életét meghatározó létesítményt hoznak létre szaktudásukkal, kétkezi munkájukkal” – mondta a polgármester.

A Telepaks Televízió riportját a témáról ide kattintva érik el.