Sikeres volt a paksi cipősdoboz akció

A Segítők háza osztja ki az ajándékok egy részét. Fotó: Vida Tünde
A Segítők háza osztja ki az ajándékok egy részét. Fotó: Vida Tünde

Kétszáznál is több cipősdoboznyi ajándék gyűlt össze a város önkormányzatának felhívása nyomán. Kovács Sándor alpolgármester, a jótékonysági akció kezdeményezője adta át az adományt a Segítők háza és a Katolikus Karitász képviselőinek. Ezek a szervezetek juttatják el az ajándékot a rászorulóknak még az ünnepek előtt.

Kovács Sándor azt mondta, elégedett, mert viszonylag rövid idő állt rendelkezésre és ez volt az első ilyen kezdeményezése az önkormányzatnak. Az akció rávilágított arra, hogy van segítőszándék a paksiakban, húzta alá az alpolgármester, aki fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Paksot jómódú településnek tartják, de ez nem jelenti azt, hogy itt ne volnának rászorulók.

– Remélem, sikerül hozzájárulni, hogy ezeknek a családoknak szép karácsonya legyen – mondta. Hozzáfűzte, hála illeti a két szervezet önként dolgozó tagjait, mert vállalkoztak az ajándékok továbbításának nem könnyű feladatára.

A Segítők háza vezetője, Molnár Imréné arról számolt be, hogy náluk 65 olyan család van regisztrálva, ahol csupán egy 22.800 forintos ellátásból élnek. Nekik és további hozzájuk rendszeresen járó 37 családnak igyekeznek segítséget nyújtani.

Többek között őket várják a hagyományos karácsonyi ebédre, december 23-a délre. – Töltött káposzta lesz, mert régen volt és sokan mondták, hogy nem ettek máshol olyan jót, mint, amit én főzök – mondta Molnárné Ancika.

Habár egyre nehezebben tudják megteremteni a feltételeket, jut a fa alá az önkormányzat akciójában gyűjtött ajándékok mellé játék, csokoládé, megpróbálnak „előteremteni” süteményt, pogácsát is. Ilyenkor az adományokból származó ruhák, cipők, ágyneműk között is lehet válogatni.

Molnár Imréné azt mondta, minden kedden és csütörtökön fogadják az adományokat a Segítők házánál, de igény esetén más, telefonon egyeztetett időpontban is átveszi a felajánlásokat. Most főként élelmiszerre van szükség, tette hozzá.

Kovács Sándor megismerve a Segítők házát, bepillantást nyerve annak tevékenységébe, azt mondta, méltatlanok az ottani körülmények, változtatni kell rajtuk. – Egy olyan adottságú városban, mint Paks, jobb, kiszámíthatóbb feltételeket kell biztosítani ehhez a munkához – fogalmazott és ígéretet tett arra, hogy kézbe veszi az ügyet.

Az ajándékok átadásával még nem ér véget az önkormányzat karácsonyi akciója. –Élménycsomaggal is támogatja az önkormányzat illetve a Paksi Atomerőmű a rászorulókat – mondta Czink Dóra turisztikai és városmarketing referens. Családi mozizásra várják a nehéz sorsúakat, a nagycsaládosokat. 360 jegyet osztott ki az önkormányzat a Segítők háza, a Kereszt utcai ellátó, a Családsegítő és a nagycsaládosok egyesülete közreműködésével. A mozijegyek költségét az önkormányzat állja, az atomerőmű pedig édességgel, egyéb csemegével igyekszik gazdagítani a családok élményét.

A TelePaks Televízió riportját a témában itt érhetik el.