Közönség díjat kapott a Penta Paks az online zenei versenyen

A kecskeméti díjátadón. Fotó: baon.hu
A kecskeméti díjátadón. Fotó: baon.hu

Elnyerte a közönségdíjat Kákainé Sebestyén Judit tanítványaival közösen alkotott Penta Paks csapata a Kodály nyomában elnevezésű online zenei vetélkedőn. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola énektanára jelenlegi és egykori diákjaiból verbuválta a csapatot, amely egy népdal feldolgozásával ért el sikert.

Kákainé Sebestyén Judit az interneten fedezte fel a Hírös Agóra Nonprofit Kft. a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár közös felhívását. Megismerve a háromfordulós vetélkedő követelményeit csapatot toborzott figyelemmel arra a feltételre, hogy két felnőttnek is kell lennie a csapatban.

Racskó Júlia a fiatalabb korosztályt képviselte, Tóth Zsófi és Kovács Aliz nyolcadik osztályosok, Racskó Eszter pedig korábban volt az énektanár tanítványa. Később, a második fordulóban Bagócsi Bátor csatlakozott hozzájuk ütős hangszeres kísérettel és „hozta magával” Hora Dánielt, aki videó készítésben sietett segítségükre. A népdal feldolgozásról készült videó itt látható.

A feladat a második fordulóban egy népdal átdolgozása volt. A Penta Paks a Kerek utca, szegelet kezdetű népdalt választotta. Vagy a szöveget, vagy a dallamot kellett átírni. – Mi mindkét verziót elkészítettük – mondta el a tanárnő. A szöveget – némi segítséggel – ő írta át, a másik változat, azaz a zenei átdolgozás Kovács Aliz munkája. A diáklány azt mondta, könnyen boldogult a feladattal, leült otthon a pianínója mellé, s szinte máris jöttek a dallamok. Ezen a ponton csatlakozott a csapathoz Bátor.

Az első felvétel a művészeti iskolában készült, de Zsófi azzal az ötlettel állt elő, hogy a videón a várost is mutassák meg, menjenek el más helyszínre. Ez már komolyabb ismereteket kívánt, ezért kérték meg Hora Danit, akinek már van gyakorlata az efféle munkában.

Az összefogás szép eredményt szült: a feldolgozás a zsűrizés után bekerült a legjobb tizennyolc munka közé, majd a legtöbb szavazatot gyűjtve, közönségdíjas lett. A csapat ezért meghívást kapott Kecskemétre, ahol egy tartalmas hétvégét tölthettek el a többi díjazottal.

Aliz és Zsófi azt mondták, megosztották a feladatokat, élvezték e közös munkát, de nagyon jó volt a kecskeméti hétvége is, mert nagyon sok mindent láttak. Jártak a repülőbázison, a Mercedes gyárban, a városházán, a fürdőben, a karácsonyi vásárban és nem utolsó sorban az ünnepi hangversenyen, ahol Balog Zoltán miniszter gratulált az eredményes versenyzőknek.

A Kodály nyomában online zenei vetélkedő középpontjában a 135 éve született és 50 éve elhunyt Kodály Zoltán és zenei öröksége állt. A kettős évforduló kapcsán hívták a szervezők közös játékra, éneklésre ás alkotásra a különböző korosztályokat. Céljuk az volt, hogy minél többen megismerjék Kodály Zoltán életét, munkásságát és felkeltség az érdeklődést művei iránt.

A játékokban összesen több mint ezren vettek részt. A fordulók és a közönségszavazás nyerteseit hívták meg a kulturális programokkal teli wellness hétvégére. A rendezvényt Bogányi Gergely zongoraművész koncertje zárta, aki a saját közreműködésével fejlesztett Bogányi-zongorán adta elő műsorát.

A gálaesten a Kodály Zoltán által gyűjtött népdalok a helyszínen jelenlévő kecskeméti kórusok előadásában hangoztak el, amelyhez az élő közvetítésnek köszönhetően a világ számos pontjáról csatlakoztak megdöntve, az „egy időben ugyanazt a dalt éneklés” rekordját, amelyet 2013-ban állítottak fel.