Megkapta az üzembe helyezési engedélyt az RHK Kft.

Idén elkészült egy négykamrás modul a KKÁT-ban. Fotó: Vida Tünde
Idén elkészült egy négykamrás modul a KKÁT-ban. Fotó: Vida Tünde

Az Országos Atomenergia Hivatal kiadta a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. számára a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója 21-24. kamrájának üzembe helyezési engedélyét. A hatóság honlapján olvasható, hogy az első kiégett üzemanyag kazetták elhelyezését a tervezett tevékenység előtt 10 munkanappal be kell jelentenie az RHK Kft.-nek.

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. emellett köteles a Végleges Biztonsági Jelentés hatályos jogszabályok figyelembe vételével módosított változatát az OAH-nak 2018. március 31-ig megküldeni – fogalmaz az OAH közleménye.

Dr. Kereki Ferenc ügyvezető igazgató a társaság éves munkáját értékelő sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy előzőleg megkapták a használatba vételi engedélyt, megtörténtek a rendszerszintű üzembe helyezések, jövőre pedig üzemeltetési engedélyért kell majd folyamodniuk.

-Függetlenül attól, hogy van még majdnem egy évre elegendő hely, fontosnak tartjuk, hogy befejeződött az új modul építése, mert zavartalanul tudjuk fogadni az erőműből a kiégett üzemanyag kazettákat – mondta a cég vezetője. Arról is beszélt, hogy elvégezték a létesítmény időszakos biztonsági felülvizsgálatát, ami „nem kis munka volt”. Ilyenre egyébként tíz évente kerül sor.

A már üzembe helyezett húsz kamrában eddig 9007 kazettát tároltak be, még 288 szabad hely van. Évente hozzávetőleg 300 kazettát szállítanak át az atomerőműből vasúton a tárolóba, így tettek 2017-ben is. A C15 projektnek köszönhetően ez a szám csökkenni fog.

A Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját modulszerűen bővítik, a négy kamrát tartalmazó új modul idén épült meg. A továbbiakban a jelenleg alkalmazottnál sűrűbb rácsosztást alakítanak ki, ami növeli a létesítmény kapacitását.