Az atomerőmű 4. blokkja megkapta az üzemidő hosszabbítási engedélyt

2037-ig üzemelhet a 4. blokk. Fotó: Vida Tünde
2037-ig üzemelhet a 4. blokk. Fotó: Vida Tünde

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kérelmére 20 évvel meghosszabbította a Paksi Atomerőmű 4. blokkjának üzemeltetési engedélyét az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). Így az 1987-ben üzembe helyezett blokk 2037. december 31-ig üzemelhet – olvasható a hatóság honlapján.

-Nincs olyan körülmény és ismert kockázati tényező, amely kizárná a tervezett üzemidőn túli üzemeltetést és veszélyeztetné a hosszú távú biztonságot. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. rendelkezik a biztonságos üzemeltetéshez szükséges, jogszabályban előírt dokumentumokkal és folyamatosan fenntartotta a 4. blokk biztonságos üzemeltethetőségét a jogszabályokkal összhangban, a hatósági előírásoknak megfelelően – áll a határozatban.

-Érdekes, hogy az első blokk esetében éreztük, hogy milyen fontos mérföldkő az engedély az üzemidő meghosszabbítására, ezt pedig mindenki magától érdeklődőnek tekinti – reagált dr. Kovács Antal. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója megjegyezte, hogy családi okok kapcsán is volt rálátása, mekkora munka van a háttérben, hiszen a testvére az üzemidő hosszabbítási projekt vezetője.

-Az erőmű indítása óta folyamatos fejlesztés, javulás, amit a kollektíva elhatározott, azt eddig el tudtuk érni. Most is azt gondoltuk, hogy ez sikerülni fog – fogalmazott. Hozzáfűzte, az, hogy a Paksi Atomerőmű reaktorai az eredeti terven túl további 20 éven át üzemelhetnek ellátásbiztonságot, alacsony árakat jelentenek.

Az engedély – mint dr. Kovács Antal mondta – korántsem jelenti azt, hogy a feladatot befejezték, hiszen teljesíteni kell az Országos Atomenergia Hivatal elvárásait. Az OAH határozatában azt írta, hogy az erőmű öregedéskezelési dokumentumai teljesítik a jogszabályi követelményeket, a biztonsági osztályba sorolt rendszerelemek állapota lehetővé teszi az üzemidő-hosszabbítás engedélyezését. A dokumentumban az áll, hogy az üzemidő-hosszabbítási program végrehajtásával megvalósultak azok a feltételek, amelyek lehetővé teszik a 4. blokk biztonságos üzemeltethetőségét a meghosszabbított üzemidő végéig.

Hozzátették: az öregedéskezelést és a megkövetelt műszaki állapot fenntartását szolgáló programok biztosítják, hogy a meghosszabbított üzemidő alatt a beépített, betervezett tartalékok csökkenése ne érhesse el a biztonsági tartalékok szintjét. Az erőmű karbantartásának hatékonyságát, a biztonsági rendszerek és rendszerelemek állapotát a hivatal rendszeresen ellenőrzi, értékeli az erről készült beszámolókat és az erre irányuló tevékenységeket.