Korip-horgolás lesz a gyermekkönyvtárban

Így néznek ki a horgolt koripok. Fotó: magánarchívum
Így néznek ki a horgolt koripok. Fotó: magánarchívum

Korip-horgolás lesz január 13-án 9-től 13 óráig a Kincskereső Gyermekkönyvtárban, ahova mindenkit várnak, aki szeretné elsajátítani a polipkák készítésének módját, és ezzel segíteni a koraszülött babáknak és családjuknak.

Ahogy arról korábban már írtunk, a horgolással elkészített kis polipfigura mindvégig az inkubátorban marad a koraszülött babával, aki bele tud kapaszkodni a köldökzsinórra emlékeztető csápokba, és nem a „rideg” csöveket markolássza. A csápocskák tapintása jó hatással van a korababákra, mivel a méhen belüli létre emlékezteti őket. A találkozókon lépésről lépésre megtanítják a korip készítését, ugyanis nem mindegy, hogy milyen a nyolckarú külleme, mérete, milyen fonalból és töltettel készül. Mivel a koripokat megkapják a babák, folyamatos utánpótlásra van szükség a kedves figurából.

A horgoláshoz szükség van 2-2.5-es horgolótűre, 100% mercerizált pamutfonalra lehetőleg lila árnyalatokban, a szemnek és a szájnak a polipka testétől eltérő színűre (Catania Originals sima, nem a fine és a grande, Alize Bahar, Steinbach Wolle Capri, Guru, Performance Cotton Queen Multi Jacquard, Cheval Blanc Sunny), szemjelölőre, valamint tompavégű (merkelő/varró/hímző) tűre.

A Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) munkáját az inkubátorokba kerülő kis polipfigurák (koripok) horgolása mellett, más módon is lehet segíteni. Szívesen fogadnak 44-50-es méretű ruhácskákat, textilpelenkákat, pamutvászon, flanel, bébiplüss és polár anyagot, valamint a koripok elkészítéséhez fonalat, két motringból három polipot lehet elkészíteni.

Pakson a felajánlásokat két adománygyűjtő ponton lehet leadni, a Kincskereső Gyermekkönyvtárban, illetve a Szembogár Optika üzletben. Az összegyűlt ruhákat, anyagokat, koripokat a KORE budapesti központjába juttatják el.

A paksi horgolások szervezői kérik, hogy a január 13-i részvételi szándékot itt jelezzék az érdeklődők.