TEIT: Sok változást hoz az új év

A településvezetők első kézből kaptak információt. Fotó: Vida Tünde
A településvezetők első kézből kaptak információt. Fotó: Vida Tünde

Vezérelvein nem, de eszközein szeretne változtatni a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás a lakosság tájékoztatása terén. A legfontosabb változatlanul a korrektség, de élni kell az új csatornák, modern kommunikációs eszközök adta lehetőségekkel – mondta Gáncs István alelnök a TEIT Balatonfüreden tartott találkozóján.

A társulás alelnöke szerint nagyon sok változás vár a régióra, a beruházás felbolygatja a térség életét, a környékben lakóknak hosszú távon kell berendezkedni a nukleáris ipar szomszédságára, ezért a régió jogos igénye a megkülönböztetett státusz, azaz az, hogy a nukleáris ipar befogadójaként előnyöket is élvez.

– Szerencsére a TEIT-nek szerződéses alapon lehetősége volt tapasztalatokat gyűjteni külföldön működő, épülő és leszerelés alatt álló atomerőművek környezetében is – fogalmazott az alelnök, aki szerint a magyar gyakorlat a kommunikációban, a társadalmi kapcsolatok terén a világ élvonalában van.

Dr. Bálint József elnök azt mondta, kemény tárgyalások előtt áll idén a társulás, hiszen az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel év végén lejár a szerződése, a Paks II. Atomerőmű Zrt.-vel pedig még nincs. Az utóbbira vonatkozó tárgyalásokat megkezdték.

A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás szerződéstől függetlenül szeretné kivenni részét az új atomerőmű építésével kapcsolatos tájékoztató munkából – mondta az elnök. Hozzátette, a társaság vezetésétől megerősítést kaptak arról, hogy a TEIT-re számítanak habár a térségfejlesztés, a kiemelt tájékoztatás a Paksi Társadalmi Tanács 47 települését érinti.

Az elnök beszámolója szerint, tavaly minden szerződésben vállalt feladatukat teljesítették, minden programot megvalósítottak, az elszámolás problémamentes volt az erőmű és az RHK Kft. esetében is. Az idei költségvetést a tavalyi szinten tervezik és nem számolnak bővüléssel a tagságot illetően sem – részletezte dr. Bálint József.

A TEIT ülésén résztvevő Süli János miniszter szerint meg fog pezsdülni a térség, hiszen komoly térségfejlesztés kapcsolódik az erőmű építéséhez. A fő teherviselő Paks lesz, mint legközelebb fekvő település, de szeretnék, ha osztozna az előnyökön és a hátrányokon a környékbeli településekkel.

– Szeretnénk minél több településen elhelyezni a dolgozókat, ott gondoskodni az ellátásukról, szeretnénk a térségben megtermeltetni a szükséges élelmezési alapanyagokat – vázolta Süli János. Azt mondta, alapvetően 47 településsel számolnak, de építenek a TEIT tapasztalataira, a kiépült kapcsolatra, hiszen a közvetlen környezetet képviseli, az ott élők ellátása napi információval, a véleményük megismerése fontos.

A miniszter arról is beszélt a településvezetőknek, hogy az atomenergia a politikai kampánynak színterévé vált, s ez az országgyűlési választásokig fokozottan így lesz. Mint hangsúlyozta, eltökélt szándék, hogy megépítik a két blokkot, mert az ország ellátásbiztonságának ez a záloga.

A kampány közeledtével felerősödtek az atomerőművet ért támadások. Gyakran jelennek meg minden realitást, valóságot nélkülöző információk, fontos, hogy az itt élők a lehető legteljesebb, legkorrektebb tájékoztatást kapják. Kulcskérdés, hogy az atomerőmű környékén élők elegendő információval rendelkezzenek és a TEIT ezt a szerepet már 25 éve betölti – fogalmazott dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója.

Annak érdekében, hogy a kapcsolat valóban élő legyen, minden évet közös értékeléssel és tervezéssel kezdenek. – A kihívások számosak, fel kell készíteni a társadalmat a bővítéssel járó feladatokra, hangsúlyozta dr. Kovács Antal, aki Hamvas István vezérigazgató mellett képviselte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-t a társulási ülésen.

Szabó Péter, Paks polgármestere emlékeztetett rá, hogy a szervezet tavaly volt 25 éves, s a jubileumi találkozón számba vették az eredményeit. – Azt gondolom az elkövetkezendő huszonöt évben hasonló eredményeket kell, hogy felmutasson a TEIT – mondta. Hozzátette, úgy gondolja, a társadalmi tanács léte ellenére fontos a társulás működése és az is, hogy a szervezetben, illetve általa a paksi érdekek és vélemények is hangot kapjanak.