Évet értékelt a polgármester az újévköszöntő esten

Szabó Péter polgármester évértékelő beszédet tartott a Csengey kulturális központban. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Szabó Péter polgármester évértékelő beszédet tartott a Csengey kulturális központban. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Különös pályát jár be életével minden ember. Sokáig képes arra, hogy unalmasan, egyenes vonalban éljen, hogy aztán egyetlen döntésével megjárja az élet sötét mélységeit, vagy éppen boldogító magaslatait – ezzel a Márai Sándortól való gondolattal kezdte évértékelő beszédét Szabó Péter, Paks polgármestere a Csengey Dénes Kulturális Központban.

Beszélt arról, hogy számára végtelenül találóak ezek a szavak, hiszen személyes életében az elmúlt két esztendő, de különösen a hátunk mögött hagyott év hatalmas fordulatot hozott. – Történelemtanárként mindig is érdekelt a politika, annak formálása; mindig is szerettem volna tenni szűkebb környezetemért, a fiatalokért, a tapasztaltakért, a családokért, a fejlődésért, a városomért. Mindez most megadatott nekem – fogalmazott, kiemelve, szeretne újra köszönetet mondani a paksi polgároknak, Süli János miniszter úrnak, és a Paksi Lokálpatrióták Egyesületének is, ahonnan politikusi pályafutása elindult immár 15 éve.

Márai szavaira utalva elmondta, igazak a városok, települések életére is, amelyek léte sokáig egyenes pályán fut, változatlanul és különös történésektől mentesen, mégis magában hordozva a sorsfordító események lehetőségét. – Hiszem, hogy számunkra ilyen volt 2017, hiszen a mi életünk is látszólag egyenes vonalban, nagy események nélkül haladt, mert a számunkra sorsfordító események Budapesten és Brüsszelben zajlottak. Persze miközben vártuk a többször halasztott, végleges bejelentést, azért tettük a dolgunkat – mondta, majd rátért az elért eredményekre, a tavaly megvalósult beruházásokra. Mint mondta, határozott cél a város turisztikai vonzerejének növelése: elkészült az új városlogó, és az új városarculati kézikönyv, valamint a várost bemutató imázsfilm.

– A várt brüsszeli bejelentés pedig új helyzetet teremtett. Nemcsak azért, mert Süli János immár miniszter lett, hanem azért is, mert az atomerőmű új blokkjainak építése már kézzel fogható közelségbe került. A választók bizalmából immár polgármesterként szeptemberben arra szegődtem, hogy közvetlen munkatársaimmal, a képviselő-testülettel és a hivatal dolgozóival új lendületet és határozott irányt szabjunk a város jövőbeni fejlődésének – mondta, hangsúlyozva, hiszi, hogy Paksról alkotott jövőképünket a töretlen és mindannyiunk számára hasznos fejlődés, a közös felelősségvállalás, és fiataljaink helyben tartása kell, hogy meghatározza.

– Városunk dinamikus fejlődése az erőmű felépítésével garantált. Annak érdekében, hogy az életünket hosszú évtizedekre meghatározó folyamatot képesek legyünk kézben tartani, saját akaratunk és elképzeléseink szerint közösen megvalósítani, elkészítettünk egy 540 oldalas tanulmányt, amely megteremti az átgondolt fejlődés kereteit. Mindehhez a kormány segítsége is szükséges, amit magunk mellett tudhatunk, hiszen a közeljövőben minden bizonnyal sikerül Magyarország Kormányával egy külön megállapodást kötnie városunknak, ami nagyon jelentős forrást biztosít Paks fejlesztéséhez. Orbán Viktor miniszterelnök úr és Lázár János miniszter úr nyitottságát, segítőkészségét ezúton is szeretném megköszönni – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy mindezzel lehetővé válhat, hogy az erőművi beruházástól függetlenül, a saját magunk által meghatározott tempó szerint, mintegy három év alatt, megvalósítsuk azokat a jövőbe mutató fejlesztéseket, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy városunk közlekedése, köznevelési, egészségügyi, kulturális, szabadidős infrastruktúrája 21. századi színvonalon szolgálhassa ki a jelentős mértékben és ugrásszerűen megnövekedő lakosság igényeit. Tudjuk, ismerjük városunk fejlődésének szükségszerű irányait, ami annak a folyamatos párbeszédnek köszönhető, amit az elmúlt hónapokban megtartott fórumokon, különböző konferenciákon, egyeztetéseken folytattunk. A megszervezett lakossági fórumaink átfogták a város életének teljes keresztmetszetét. Hiszem, hogy csak úgy vezethetem felelősséggel városunkat, ha párbeszédben maradunk a lakossággal és figyelünk egymásra – folytatta gondolatait Szabó Péter.

Emlékeztetett, hogy a város csak felelősséggel működtethető, hatékonyan és szakszerűen, aminek jegyében átszervezték január elsejétől a hivatal szervezeti rendszerét, a hivatal köztisztviselőinek 12%-os béremelésével is szeretnék megbecsülni és megtartani képzett szakembereiket, akiknek rengeteg új feladatot kell hamarosan ellátnunk megfelelő gyorsasággal, megbízhatóan, magas színvonalon.

Arról is beszélt a polgármester, hogy sikerült tető alá hozni a Paksi Atomerőmű Zrt-vel azt az új, 15 évre szóló megállapodást, ami az építményadó mértékét számunkra sokkal kedvezőbben határozza meg. – Ugyanakkor tudom azt is, hogy felelősséggel kell tekintenünk a város kis- és középvállalkozásaira is. Hiszen az atomerőmű mellett ők a város legnagyobb munkaadói, adófizetői, Paks innovatív, értékteremtő fejlődésének zálogai. Szeretnénk lehetőségeinkhez mérten segíteni a helyi KKV szektor cégeit, melynek első jeleként 2018-tól 1,4 %-kal csökkentjük az építményadó mértékét – mondta, hozzátéve bíznak abban is, hogy a Miniszterelnökséggel megkötendő külön támogatás segítségével megvalósuló városi fejlesztésekből minél többet fognak paksi vállalkozások elnyerni, ezzel is erősítve a helyi cégek pozícióit, munkahely megtartó képességüket.

Rámutatott, hogy különösen fontos az időskorúak támogatása, segítése, aminek jeleként 2017-ben elindult az Életfa Idősek Otthona bővítésének, korszerűsítésének előkészítése, szeretnék 2018-ban is biztosítani a nyugdíjas klubok támogatását, az országosan is egyedül álló szépkorúak hete rendezvénysorozatot, valamint a Pécsi Tudományegyetemmel karöltve folytatni a Harmadik Kor Egyeteme elnevezésű ismeretterjesztő programsorozatot.

Szabó Péter a fiatalok itthon tartását célzó tervekről is beszélt. Elmondta, hogy a következő években szeretnének építési telkekkel, szolgálati bérlakások létesítésével segíteni a fiatalok letelepedését, helyben tartását. – Fontosnak tartjuk, hogy a paksi fiatalok magas színvonalú köznevelési intézményekben tanuljanak, amelyek infrastrukturális fejlesztésének lehetőségét már idén megvizsgáljuk, az elkészült tervek megvalósulását pedig, lehetőségeink szerint segítjük. A város életének olyan területe ez, ahol fenntartótól függetlenül, a jelentős fejlesztéseknek köszönhetően biztosan látványos javulás fog bekövetkezni – fogalmazott.

Mint mondta, több száz millió forinttal támogatta és támogatja 2018-ban is a város a paksi sportéletet, és szeretnék, ha ez a hatalmas összeg zömében az utánpótláskorúak és a tömegsportban résztvevők sportolását segítené. Azt is elmondta, hogy még az idén tavasszal megkezdődik egy új uszoda tervezése.

Szabó Péter hangsúlyozta, hogy az új esztendőnek se túl pesszimistán se túl optimistán vágjunk neki, hanem reálisan, de azzal az örömmel, ami egy nagy lehetőség megragadásaként a gyarapodás, a fejlődés, a többé válás örömét hordozza. És azokkal a belső értékekkel, amelyek testet öltenek a közös hitben, az összefogásban, a megpróbáltatásokon túl tekintő reményben. A polgármester köszönetet mondott beszédében a Polgármesteri Hivatal, a városi és a magáncégek, a köznevelési, egészségügyi, szociális, kulturális intézmények, civil szervezetek, egyházak, rendvédelmi szervek és minden paksi polgár 2017-ben végzett munkájáért, amivel – ahogy fogalmazott – közvetve vagy közvetlenül segítették, gyarapították a várost.

A polgármester évértékelő beszédét követően a Pannon Filharmonikusok adott újévi hangversenyt. Vezényelt Bogányi Tibor, közreműködött Kálnay Zsófia és László Boldizsár.

A Pannon Filharmonikusok. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
A Pannon Filharmonikusok. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal