Nincs gond az atomerőmű stabilitásával

Nincs gond a IV. blokk stabilitásával. Fotó: Vida Tünde
Nincs gond a IV. blokk stabilitásával. Fotó: Vida Tünde

Rémhírterjesztésnek minősítette a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Paksi Atomerőmű négyes blokkjával kapcsolatos híreket. Közleményükben azt írják, hogy a blokk mozgása ismert és ellenőrzött folyamat, a biztonságos működést a legkisebb mértékben sem veszélyezteti, felgyorsulásával az atomerőmű bővítése miatt sem kell számolni. A Paksi Atomerőmű negyedik blokkjának mozgását 130 mérőponton ellenőrzik.

A Népszava írt először arról, hogy geológiai problémák miatt az épületsüllyedést mérő eljárások pontosítására szólította fel a Paksi Atomerőművet az Országos Atomenergia Hivatal. A lap állítása szerint a „még fel nem tárt talajmozgási veszélyek alapvetően kihatnak” az V. és VI. blokk építésére, működtetésére is

A minisztérium viszont emlékeztet rá, hogy az Országos Atomenergia Hivatal 2017. december 19-én kelt határozatában adott engedélyt a blokk további 20 éves üzemeltetésére és az engedélyezési eljárás során megállapította, hogy a biztonságos üzemeltethetőséget korlátozó tényező nem áll fenn.

Az építmények súlya a talaj összenyomódását okozza, süllyedésük tehát nem szokatlan jelenség, annak mértéke az idővel arányosan csökken – fogalmaz a minisztérium. Hozzátéve, hogy a prognosztizált süllyedésnek nincs olyan hatása, amely veszélyeztetné a blokk nukleáris biztonságát. Megfelelő műszaki megoldás alkalmazása mellett az új blokkok létesítése során sem kell számolni a negyedik blokk süllyedésének gyorsulásával.

A magyar kormány olcsó, kiszámítható, biztonságos áramellátáson dolgozik, ennek pedig a Paksi Atomerőmű bővítése a feltétele, amely az Európai Unió és a hazai hatóságok teljes kontrollja alatt zajlik – húzza alá a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye.