Biztonságosan működtek a hazai nukleáris létesítmények

Fichtinger Gyula főigazgató. Fotó: Vida Tünde
Fichtinger Gyula főigazgató. Fotó: Vida Tünde

Több mint kétezer vizsgálatot végzett tavaly az Országos Atomenergia Hivatal, amelynek vezetői csütörtöki sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a hazai nukleáris létesítmények biztonságosan, az előírásoknak megfelelően üzemeltek. Az év során 32 esemény történt, de egyik sem érte el a nukleáris eseményskála 1-es szintjét, azaz biztonságot veszélyeztető hatása nem volt.

A nukleáris hatóság decemberben kiadta a Paksi Atomerőmű négyes blokkjának üzemidő hosszabbítási engedélyét, mert – ahogy Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes fogalmazott – a blokk az összes követelményt teljesíti és az atomerőmű erre bizonyítékkal szolgált.

A reaktor épületének süllyedését – miként minden más építményét is – elsősorban a talaj összenyomódása és a talajvíz mozgása okozza. Ez egy ismert jelenség, egyidős az építkezéssel, s mint ilyen jól bejáratott megoldások is vannak a kezelésére – mondta Hullán Szabolcs. Hozzátette, hogy miután nem egy családi házról van szó, ezért tartják fontosnak előírni, hogy folyamatos legyen a monitoring.

A mérési eredmények és számítások azt mutatják, hogy a teljes üzemidő végéig különösebb intézkedés nélkül fenntartható a blokk szigorú elvárásokat kielégítő biztonsága. Az előírt határértékek arra szolgálnak, hogy jó előre támpontot biztosítsanak arra az esetre, ha mégis szükség lenne beavatkozásra – részletezte a főigazgató-helyettes.

A másik három blokk esetében is vizsgálták ezt a kérdés, de azért nem szerepel az engedélyezési dokumentációban, mert – mint Hullán Szabolcs mondta – a 4-es blokk van legközelebb a Dunához, ami befolyásolja a talajvíz mozgását, illetve természetesen különös figyelemmel kell eljárni az új blokkok építése során. Nem kapta volna meg az üzemidő hosszabbítás-engedélyt a 4-es blokk, ha az atomenergia hivatal bármilyen problémát észlelt volna – hangsúlyozta a főigazgató-helyettes.

Fichtinger Gyula főigazgató emlékeztetett rá, hogy tavaly a telephely engedélyt kiadták, A beruházás ütemterve szerint 2018-ban érkezik majd be a hivatalhoz az új blokkok létesítési engedély kérelme, valamint be kell nyújtani a fizikai védelmi tervet is.

A főigazgató ismertette a nukleáris terület nemzetközi értékelésének és a nemzetközi együttműködések fontosságát is. Elmondta, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség missziója idén utóvizsgálatra érkezik Magyarországra, hogy értékelje, alkalmazzák-e a korábban tett javaslatokat és észrevételeket.

Fichtinger Gyula a nemzetközi kapcsolatok közül kiemelte azokat, amelyeket azon országok hatóságaival kötöttek, ahol ugyanolyan típusú atomerőmű épül, mint Magyarországon és beszélt arról, hogy különböző munkacsoportokban, szervezetekben vesz részt aktívan a magyar nukleáris hatóság, egyebek között például az OECD különböző blokktípusokra szakosodott tervértékelési munkacsoportjában.