Áramfogyasztási rekord az országban, termelési rekord Pakson


Csúcsot döntött a felhasznált villamos energia mennyisége 2017-ben. A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. előzetes adatai szerint 2016-hoz képest több mint 2,5%-kal nőtt az igénybe vett mennyiség. Eközben valamelyest csökkent az import aránya. A Paksi Atomerőmű komoly szerepet játszott tavaly is a hazai áramellátásban. A négy blokk 16 097,6 GWh villamos energiát termelt, ami újabb termelési rekord.

Összesen 45 057,4 GWh villamos energiát használt fel az ország 2017-ben az előzetes adatok szerint – ilyenre pedig még sohasem volt példa a MAVIR adatsora alapján. Az új történelmi rekord a szökőnap hatásával korrigálva 2,6%-os növekedést jelent a 2016-os évhez képest.

A valós növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva azonban még magasabb, 2,73%-os lehet az egyre növekvő számú, háztartási méretű kiserőművek termelését is figyelembe véve. A beépített napelemes háztartási termelőegységek teljesítőképessége 2017 végére elérte Magyarországon a 201,26 MW-ot, de ez közvetlenül nem jelenik meg a rendszeradatok között. Összehasonlításképpen a Paksi Atomerőmű egy blokkja 500 MW kapacitással rendelkezik.

2017-ben nemcsak az éves felhasznált mennyiség, hanem az egy napon belüli bruttó rendszerszintű villamosenergia-felhasználás is új történelmi csúcsot ért el: 2017. 01. 27-én 146,87 GWh villamosenergia-fogyasztást regisztrált a MAVIR. Ugyanakkor a felhasznált mennyiségen belül a villamosenergia-import részaránya valamelyest csökkent az egy évvel korábbiakhoz képest: 2016-ban 28,9%, míg 2017-ben 28,6% volt az éves átlag.

– A rekord mértékű igény zökkenőmentes kielégítését mindvégig biztosította a hazai átviteli hálózat. Történt ez annak ellenére, hogy a szélsőséges időjárási események következtében három alkalommal következett be az átviteli hálózati elemek fizikai sérülését is okozó esemény – mondta Tihanyi Zoltán, a MAVIR rendszerirányítás és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, az ellátásbiztonság fenntartása a helyreállítási időszakokban is lehetséges volt, köszönhetően a megfelelően tervezett átviteli hálózat gondos üzemeltetésének, valamint a hatékony regionális együttműködésnek.

A Paksi Atomerőmű négy blokkja jelentősen kivette részét abból, hogy tavaly az áramfogyasztás növekedése mellett csökkent az import rész arány. A négy paksi reaktor 2017-ben 16 097,6 GWh villamos energiát termelt. – Kiváló szakembereinknek, a gondos és fegyelmezett üzemvitelnek és karbantartásnak köszönhető, hogy évről évre nő a termelésünk. A főjavítások terv szerinti kivitelezésével, a 15 hónapos üzemelési ciklusra történt átállás és a turbinák átalakítása révén tavaly újabb termelési rekordot értünk el – fogalmazott az Atomerőmű újságban Hamvas István vezérigazgató.