Sikeres, sokrétű munkát végzett tavaly az Atomerőmű Tűzoltóság

Bőhm Péter parancsnok. Fotó: Vida Tünde
Bőhm Péter parancsnok. Fotó: Vida Tünde

A védendő létesítményhez méltó a felszereltség, jól felkészült állomány jellemezte az elmúlt évben is az Atomerőmű Tűzoltóságot, amely a hagyományos tűzoltási, tűzmegelőzési és műszaki mentési feladatokon túl igen sokrétű tevékenységet folytatott, s – ahogyan eddig is – nagyon komoly hangsúlyt fektetett a képzésre, a készségek, képességek fejlesztésére.

Az éves munkát, eredményeket Bőhm Péter parancsnok ismertette, a tűzoltóság keretein belül működő üzemi mentőszolgálat tevékenységét annak vezetője, dr. Szvitán Gábor összegezte.

159 alkalommal riasztották az erőmű tűzoltóságát, de ezen felül is sok területen számíthattak rájuk, legyen szó liftből mentésről, magasban végzett munkáról, fakivágásról, vagy extrém hideg miatti jegesedésről.

Annak érdekében, hogy fenntartsák készségeiket és képességeiket rengeteg gyakorlaton vettek részt és továbbfejlesztették képzési rendszerüket is. A képzési spektrum hihetetlenül széles, a tűzoltó alaptanfolyamon túl az alpintechnikától az újraélesztésen át a jógáig terjed.

A megszerzett tudást összemérték másokéval – létesítményi és hivatásos tűzoltókkal – tovább növelve a szervezet presztízsét. Ezek közül egy példa a XI. Országos Tűzoltószakmai Vetélkedő, ahol több mint 200 tűzoltó sereglett össz. Az Atomerőmű Tűzoltóság csapata kategóriájában az első helyet szerezte meg, illetve az irányítói és beosztotti kategóriában is a dobogó tetejére állhattak.

Bőhm Péter parancsnok azt mondta, a humánerőforrás biztosításával nincs gond, nincs szükség toborzásra, sorra érkeznek az életrajzok a felvételre jelentkezőktől. Kevés a mozgás, jellemzően évi két-három fő. Pótlásuk zökkenőmentes, az új kollégák felkészítése azonban egy évet ölel fel.

Az atomerőmű biztonsági igazgatója, Volent Gábor hozzászólásában azt emelte ki, hogy az erőmű biztonsága az elmúlt évben is magas színvonalú volt, emiatt viszonylag kevés volt az olyan esemény, amikor a tűzoltóságnak élesben kellett beavatkozni, de mindig készen állt erre, ami az elmúlt évben is nagy biztonságot adott az erőmű és annak kollektívája számára. –Az erőmű a következő időszakban is minden feltételt biztosítani fog, hogy a rendelkezésre állás és a beavatkozás képessége a jövőben is meglegyen – hangsúlyozta.

Dr. Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője is szót kért, hogy elmondhassa, az Atomerőmű Tűzoltóság profi szervezet. – Egy professzionálisan vezetett, professzionálisan felkészített, professzionális eszközökkel ellátott szervezet. Amelynek sikere mögött az a háttér áll, amit az Atomix Kft. biztosít – mondta. Hozzáfűzte, hogy mindig figyelemmel kísérik, hogy milyen szakmai nóvumokat alkalmaznak, amelyek példaként szolgálhatnak a hivatásos egységeknek is. – Sok lehetőséget látok, amiben érdemes tanulni tőlük – mondta. Azt is kiemelte, hogy a hétköznapokban nincs helye a rivalizálásnak, a versenyeken viszont szívesen mérik össze felkészültségüket.

Fordulópont lesz az Atomerőmű Tűzoltóságának történetében az idei esztendő, áprilistól ugyanis új parancsnoka lesz. Az állomány tagjai számára már ismert tényről a tűzoltóságot működtető Atomix Kft. ügyvezetője, Szücs Gábor beszélt külön kiemelve, hogy ez azért nagy jelentőségű, mert ilyenre még nem volt példa, hiszen Bőhm Péter alapítástól, azaz 28 éve parancsnoka az Atomerőmű Tűzoltóságnak.

Bőhm Péter megerősítette, búcsúzik az állománytól és tisztában van azzal, hogy ez kihívást fog jelenteni kollégáinak, akiknek meg kell szerezniük a személyes és szakmai tekintélyt. Arról is beszélt, hogy munkája során fontos alapelv volt, hogy ne kövessék a változásokat, hanem menjenek elébük. – Példát tudtunk mutatni elvekben, módszerekben, technikákban, amiben követett minket a hivatásos társadalom – fogalmazott.

A stafétát Pesztericz Rajmund veszi át április 1-jén. A leendő vezető elmondta, hogy 1996. február 1-jén szerelt fel, végigjárta a ranglétrát, a felső vezetést 2012 júniusától erősíti. – Az évértékelőben hallottunk, hogy milyen múltunk és milyen terveink vannak. A sikeres működés egyfajta könnyebbséget, de felelősséget is jelent – összegezte. Azt mondta, egy jól működő rendszert nem kell szétverni, de meg kell találni azokat a pontokat, amelyek tovább javíthatják. Hozzáfűzte, év végéig Bőhm Péter még az Atomix „rendelkezésére áll”, ő pedig számít a segítségére.

Az állomány elismerésben részesített tagjai. Fotó: Vida Tünde
Az állomány elismerésben részesített tagjai. Fotó: Vida Tünde

Az állománygyűlés végén három kiemelkedő teljesítményt nyújtó tűzoltónak – Adorján Józsefnek, Cseh Jánosnak és Nagy Norbertnek – dr. Balázs Gábor adott át igazgatói elismerést; köszöntötték a jubilálókat, azokat, akik betöltötték a hatvanadik életévüket, Fehér Roland pedig kollégái javaslata alapján átvehette az Atomerőmű Tűzoltóság Emlékérmet.