Hátrányos helyzetűeknek segítenek a Gyere velünk! programban

Az együttműködési megállapodás aláírásának pillanata. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Az együttműködési megállapodás aláírásának pillanata. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Gyere velünk! Így szól a Paksi Református Egyházközség és a Veled is törődünk Egyesület (VITE) Paks felhívása annak az EFOP támogatású hároméves programnak a mottójaként, amelynek nyitó sajtótájékoztatóját a református gyülekezeti teremben tartották.

A projekt célcsoportját a fogyatékkal élők, roma és áldozattá válás szempontjából kiemelten veszélyeztetett felső tagozatos gyerekek alkotják. E két terület mellett a közösségi tér kialakítása és működtetése, valamint a szervezetfejlesztés a négy alappillér.

A konzorciumot az egyházközség vezeti, a program szakmai vezetője pedig a VITE Paks elnöke, Kávási Brigitta. A különböző alprojektek és programelemek is szakértő kezekben lesznek, a szociális szféra szinte minden szegmenséből vannak ugyanis együttműködő partnerek.

Partner Paks Város Önkormányzata is. Az erről szóló megállapodást Lenkei István lelkész, Kávási Brigitta elnök és Szabó Péter polgármester írta alá. Szabó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Pakson erős a szociális háló, az együttműködés pedig kézenfekvő, hiszen ez a város új szlogenjében megfogalmazott alapelv. A város vállalta, hogy helyszínt biztosít a programokhoz, bevonja a köznevelési intézményeket, illetve segíti a tájékoztató munkát.

Lenkei István azt hangsúlyozta, hogy eddig a gyülekezeten belül és annak szűk környezetében volt módjuk, hogy istent megjelenítsék, ez a pályázat lehetőséget teremtett, hogy a város tágabb közösségét is megszólítsák, eljussanak olyanokhoz, akiknek a legnagyobb szüksége van arra, hogy szeretetet kapjanak.

Kávási Brigitta arról beszélt, hogy 2008-ban alakult egyesületük célja Paks város lakosságának szociális érzékenyítése. – Szakmai képzettségeket, személyes elkötelezettséget tekintve tagjaink rendelkeznek azokkal az adottságokkal és elhivatottság-tudattal, ami garancia arra, hogy a következő három év feladatait meg tudjuk valósítani – mondta.

A programban integrált sportnapokat, érzékenyítő találkozókat, kulturális seregszemlét rendeznek, lesznek motivációs foglalkozások, élménypedagógiai táborok. A projekt keretében akkreditált élmény pedagógiai képzés is folyik majd, indítanak filmklubot, mentálhigiéné klubot és rendeznek városi esélyegyenlőségi napokat.

A Paksi Református Egyházközség és a Veled is törődünk Egyesület Paks „Hátrányos megkülönböztetés elleni fellépés és hátránykompenzáció Pakson” című konzorciumi pályázata 49.892.981 Ft támogatást nyert az EFOP-1.3.7- 17-2017 pályázaton.