Szeriné Hipszki Györgyi kapta a Paks Kultúrájáért díjat

Szabó Péter polgármester beszédet mond a magyar kultúra napja alkalmából tartott városi ünnepségen. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Szabó Péter polgármester beszédet mond a magyar kultúra napja alkalmából tartott városi ünnepségen. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

– A kultúra minden területén megjelenik az emberi lélek azon vágya, hogy mindig túl akar lépni önmagán, az elért eredményeken, az aktuálisan megszerzett sikereken és mindig új utak felé indul, többé téve önmagát, a világot, magát az emberi személyt. Mert a valódi kultúra mindig személyes, személytől személyig hat. Ezért a magyar kultúra attól lesz személyesen a miénk, hogy benne van őseink nyelve, gazdagsága, veszteségei, kudarcai, életük gyarapodása, mindaz, ahogy megélték és kifejezték örömeiket, bánatukat, ünnepeiket, emberi közösségeiket, vagy éppen magányukat. A kultúránk az, ahogy, mi magyarként felfogjuk és megéljük emberi létünk minden rezzenését. Így csak mi éljük az életet a világon, egyetlen más nép vagy nemzet sem – mondta Szabó Péter polgármester a magyar kultúra napja alkalmából tartott városi ünnepségen a Csengey kulturális központban. Kiemelte, ez az, amire büszkék lehetünk, mert megtartott, különlegessé és számtalanszor elismertté tett bennünket a világ előtt nyelvünk, művészetünk, zenénk által, immár 1000 éve itt a Kárpát-medencében.

Arról is beszélt, hogy Paks mindig is hozzájárult és ma is hozzájárul a magyar kultúra magas szintű őrzéséhez, gyarapításához. – Örömmel tölt el, hogy kulturális életünk nagyon sokszínű, hiszen a műszaki-tudományok, az oktatás, sport, tánc, zene, képzőművészetek, a helyi népi hagyományőrzés gazdag tárháza mind erről tanúskodik – fogalmazott, hozzátéve, hogy vannak, és mindig is lesznek fejlesztendő területek, kulturális tevékenységünket folyamatosan fejleszteni is szeretnénk, hiszen minket is motivál az alkotás, a tevékenység, és az önmagunkon folyamatosan túllépni akarás vágya.

– Ezért az elkövetkezendő néhány évben támogatni fogjuk oktatási intézményeink megújulását, a Csengey Dénes Művelődési Központ felújítását. Természetesen továbbra sem fogunk megfeledkezni a városunkban működő kulturális, vagy sportegyesületekről, civil közösségekről, akik mindennapi tevékenységükkel értéket őriznek és teremtenek, akik többé teszik emberségükben gyermekeinket, a szülőket, nagyszülőket. Akik munkájukkal öregbítik Paks hírnevét itthon és a nagyvilágban – fogalmazott a polgármester.

A valódi kultúra nem csak elgondolkodtat, gazdagít, felemel, hanem képes arra is, hogy integráljon, befogadjon – hangsúlyozta Szabó Péter. – Nekünk az előttünk álló években, az atomerőmű építése kapcsán ezres nagyságrendben ideérkező, számunkra idegen emberek befogadása, értékeink megismertetése elemi érdekünk lesz. Ezért a város kultúrájáért tevékenykedők hatalmas feladatok előtt állnak. Hiszen a meglévő, és az elkövetkezendő időben megszülető kulturális programjainkkal is segíteni kell az ideérkezőket szabadidejük értékes és hasznos eltöltésében, Paks gazdag kulturális életének megismertetésében, és a városi közösséghez történő integrálásában is – mondta.

Szabó Péter azzal zárta beszédét, hogy legyünk büszkék mindarra, ami magyar, ami csak a miénk. És arra is, ami paksi, mert ha talán nem is gondolunk rá, de minden helyi értékünkkel az egyetemes magyar kultúrát is őrizzük és gazdagítjuk.

Szeriné Hipszki Györgyi vehette át idén a Paks Kultúrájáért díjat. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Szeriné Hipszki Györgyi vehette át idén a Paks Kultúrájáért díjat. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az esten átadták a Paks Kultúrájáért kitüntetést, amit Szeriné Hipszki Györgyi, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium társadalomtudományi munkaközösségének vezetője, magyar nyelv és irodalom, orosz szakos tanára vehetett át. Ahogy a méltatásban elhangzott, a magas színvonalú kultúraközvetítés új formáit keresi és építi be a mindennapok gyakorlatába. Nemcsak a diákok, hanem a paksi felnőttek olvasási szokásainak alakításáért, olvasási kedvének növeléséért is sokat tesz, nyitott a rendhagyó kulturális programokra. Környezetében erősíti a helyi értékekhez való érzelmi kötődést, segíti a helytörténeti kutatásokat, tanítványa a KutDiák döntő nagydíjasa lett. Iskolai és azokhoz kapcsolódó városi rendezvények szervezője, a munkája során lehetőséget teremt a humán területen tehetséges diákok számára a fellépésre, szereplésre, tehetségük kibontakoztatására. Támogatja a fiatalok szakmai munkásságát. A kortárs magyar írókat, költőket bemutató rendezvények házigazdájaként olyan ismereteket adott át diákjainak, amelyek képessé tette őket a mai magyar irodalom kiemelkedő alkotásainak értő befogadására. Szeriné Hipszki Györgyi a Paksi Vak Bottyán Gimnázium Öregdiákjai Egyesületének elnökhelyettese. Fontos feladatának tekinti a hagyományok ápolását, kulturális rendezvények szervezését. Javaslatai alapján és aktív részvételével valósult meg számos képzőművészeti kiállítás, szépirodalmi program és a dr. Tarisznyás Györgyit bemutató emlékfal. Munkáját pedagógusként, egyesületi elnökhelyettesként és paksi polgárként is minden esetben lelkesedés, tudatosság, következetesség és minőségre törekvés jellemzi.