Megszületett a turbina-gépcsoport szállítására vonatkozó szerződés

Az atomerőmű egyik turbinája. Fotó: Vida Tünde
Az atomerőmű egyik turbinája. Fotó: Vida Tünde

Szerződést kötött az ASZE Mérnöki Vállalat Rt. a Paks II. Atomerőmű turbina-gépcsoportjának szállítására kiírt tender győztesével, a GE Hungary Kft.-vel – tájékoztatott csütörtöki közleményében a Roszatom.

Az amerikai General Electric magyar leányvállalata az Alstommal közösen nyerte meg a paksi nukleáris erőmű új blokkjai turbináinak gyártására és szállítására kiírt csaknem 793 millió eurós nyílt tendert.

A Paks II. Atomerőmű beruházás fővállalkozója, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt. 2017. június 30-án két szakaszból álló tendert írt ki a Paks II. Atomerőmű két, egyenként 1200 MW-os blokk turbina-gépcsoport fő- és segédüzemi berendezéseinek gyártására és leszállítására, amelyek a jövőbeni atomerőmű kulcsfontosságú berendezései közé tartoznak.

A orosz és angol nyelven közzétett tenderdokumentáció alapján a turbinagépházhoz két komplett berendezést kell szállítania a nyertesnek, amelyek a tubina-generátor gépegység mellett a segédberendezéseket is magában foglalják. A dokumentáció tartalmazza a berendezések összes műszaki paraméterét, valamint a gyártómű által teljesítendő követelményeket beleértve a tervezést, és a gyártást, továbbá a szerelés során a helyszíni művezetést.

A tenderre két vállalat jelentkezett, a Szilovije Masini Nyrt. és a GE Hungary Kft. az Alstom Power Systems vállalattal konzorciumban. A tender 2017. december 20-án ismertté vált eredménye alapján a GE Hungary Kft. szállíthatja a kulcsfontosságú berendezést.

-A Paks II. Atomerőmű beruházás összes beszerzését nyíltan és átláthatóan bonyolítják teljes összhangban az Európai Unió normáival figyelembe véve a felek szerződésében foglalt követelményeket, egyebek közt annak lehetőségét, hogy az európai bíróságokhoz fordulhatnak – hangsúlyozta Valerij Limarenko.

Az ASZE Mérnöki Vállalat Rt. elnöke arra is kitért, hogy nagy figyelmet fordítanak a beszállítókkal folytatott együttműködésre. A tendereztetés a nemzetközi szabályok szerint zajlik. A beszerzésekben a külföldi résztvevők az orosz vállalatokkal azonos feltételek mellett vesznek részt, ideértve a beszerzésekkel kapcsolatos követelményeket, amelyeknek meg kell felelniük a pályázóknak.

A Paks II. Atomerőmű építését a fővállalkozó az ASZE Mérnöki Vállalat Rt. a 2014-ben a Paks II. Atomerőmű Zrt. elődjével, az MVM Paks II. Zrt.-vel kötött EPC-szerződés alapján végzi. Az EPC-szerződés a Paks II. Atomerőmű 5-as és 6-os, egyenként 1200 MW-os teljesítményű blokkjainak tervezéséről, építéséről és üzembe helyezéséről szól.

Az ASZE cégcsoportot a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnöki divíziójának keretében hozták létre az ágazat négy vezető mérnöki cége, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt., az Atomsztrojexport Rt., az Atomenergoprojekt Rt. és az ATOMPROJEKT Rt. összevonásával. Az ASZE cégcsoport a világ egyik vezető atomenergetikai mérnöki vállalatcsoportja, 30%-os részesedéssel bír az atomerőmű építés világpiacán.