Bedecs Ferenc: összességében pozitív évet zártunk

Az ASE kajak-kenu szakosztályának elmúlt évről Bedecs Ferencet kérdeztük. A szakosztály vezetője elmondta, hogy voltak hullámvölgyeik, de összességében pozitív volt a 2017-es év. A kajak-kenu jellemzően egyéni sportág, ezért versenyzőnként kell vizsgálni az eredményeket.

– Kezdjük a férfi felnőtt válogatottakkal, olimpikonokkal.

– Az év elején Boros Gergő még elkezdte a felkészülést, de április környékén úgy döntött, hogy szögre akasztja a lapátot. Felnőtt világ, és Európa-bajnok kajakosként vonult vissza. Nem szakadt el a sportágtól, az ASE-ban segíti az edzők munkáját, és régiós titkárként dolgozik a kajak-kenu szövetségben, összefogja és irányítja a Dél-dunántúli régió munkáját. Új lendületet hozott, decemberben már fizikai felmérőt szervezett Dunavarsányban a régió klubjainak. Somorácz Tamás nem ilyen évre számított az olimpia után, őszintén megmondva én sem. Év elején Győrben, majd Pakson edzett 2-2 hetet, aztán Dél-Afrikába utazott edzőtáborba. Azt tudjuk, hogy nagyon jó fizikai adottságokkal rendelkező versenyző, de túledzettségbe került, ami miatt nyolc hetet ki kellett hagynia. A sportorvos azt mondta, hogy ha Tamás nem pihen, akkor annyira károsodik a szervezete, hogy onnantól kezdve vége az élsportnak számára. A kihagyás után már nem tudott a megfelelő szintre jutni. Neki nem volt sikeres az elmúlt év, de most már pozitívan nyilatkozott. Győrben készül az idei versenyekre, úgy látni, hogy visszakapjuk az igazi Somit.

– Kiszli Vanda is átlépett a felnőttek közé, és világbajnoki címet szerzett. Az ő szereplését hogyan értékeli?

– Vanda kiöregedett az U23-as korosztályból, a felnőttek között kellett megméretnie magát. Kilenc hetet töltött Dél-Afrikában, ami nagyon hosszú idő. Jó formában jött haza, de olyan hullámvölgybe került, hogy már az is megfordult a fejében, hogy abbahagyja. Szerencsére a maraton Eb-re félig-meddig összekapta magát, és a harmadik helyen végzett egyes hajóban. Ezután már nagyon elszántan, mindent egy lapra téve készült a maraton világbajnokságra, ahol ismét a régi Vandát láthattuk. A felnőtt mezőnyben először ezüstérmet nyert egyes hajóban, majd megszerezte élete első felnőtt világbajnoki aranyát párosban, Mihalik Sárával. Az évzáró gálán őket választották az év maratoni kajakosának. Most is együtt edzenek, kőkeményen dolgoznak, nagy munkabírásúak, motiválják egymást. Vanda idei céljai közé bekerült a szolnoki főiskolás síkvízi világbajnokság, ahol akár több számban is indulhat.

– Pupp Noémi és Koleszár Zoli U23-asok. Nekik hogy sikerült 2017?

– Noéminek nehéz időszak volt, kiöregedett az ifiből, és világbajnokként kellett helytállnia az U23-asok között. Jelenleg Budapesten a Honvédban készül Csipes Feri csoportjában, az ő képességeinek megfelelő edzőpartnerekkel. Zoli kijutott az U23-as síkvízi vb-re, de nem sikerült párosban – Dóri Bencével – döntőbe jutniuk. A maraton vb-n Dél-Afrikában U23-asegyes hajóban ötödik lett, felnőtt párosban két kör után feladták Bence sérülése miatt. Zoli jelenleg Dunavarsányban a Merkaptban készül.

– Az ifik milyen eredményeket hoztak?

– Hodován Dávid kenuban, Vajda Bence kajakban ifi válogatott, 2001-es születésűek, tavaly nyolc magyar bajnoki címet szereztek. A 33 országot felvonultató ORV-n, óriási mezőnyben, Bence hajszállal maradt le a dobogóról, míg Dávid a dunaújvárosi Kollár Kristóffal megnyerte a 200 és 500 m párost.

– Mekkora a hátország, vannak új reménységek?

– A kenus Juhász István kölyök válogatott, és kialakulóban van egy négyfős, 14-15 éves lánycsoport, akik az idén nagyot léphetnek előre. A piciknél jól sikerült a toborzás, mintegy 60 gyerkőc jár edzésre.

– Milyen esemény lesz mostanában, és milyen versenyek az év során?

– Győr és Tiszaújváros mellett Paks ad otthont a Héraklész Fizikai Felmérő magyar bajnokságnak február 10-én, a II. Rákóczi Ferenc általános iskolában. Az év fő versenyei a síkvízi Eb, vb, maratoni Eb, vb, ORV és a magyar bajnokságok.