Jobbik: Tiszta atomerőmű beruházást támogatunk

Bencze János a Jobbik paksi irodájában tartott tájékoztatón. Fotó: Vida Tünde
Bencze János a Jobbik paksi irodájában tartott tájékoztatón. Fotó: Vida Tünde

A Jobbik Magyarországért Mozgalom kiáll a tiszta, korrupciómentes atomerőmű bővítés mellett. Javaslatot terjeszt a kormány elé, hogy nyilvánítsák a Paksi Atomerőmű 35 km-es, több mint 80 települést magába foglaló térségét, kiemelt vállalkozásfejlesztési övezetté – mondta el Bencze János, a párt képviselőjelöltje e témában tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

Aláhúzta: az energiaellátás szempontjából szükség van a meglévő négy blokk pótlásaként az új blokk építésére, de azt szeretnék elérni, hogy a beruházás ne „fővárosi cégeknek, Mészáros Lőrincéknek” hozzon hasznot, hanem azoknak, akik ott élnek, ahol megtörténik az építés, ezért kedvezményekhez juttatnák azokat a cégeket, amelyek legalább három éve ebben a térségben működnek.

Ebben a térségben a rendszerváltás óta nem történt jelentős fejlesztés, az itt működő cégek nem képesek önerőből fejlesztésre, ezért adókedvezményt, munkahely teremtési kedvezményt nyújtanánk nekik. Ha tőkéhez juthatnának, a térségbe áramló pénz olyan anyagi és szellemi tőkével rendelkező területet hozna létre, ami a beruházás után is meg tudná tartani pozícióját – fogalmazott Bencze János.

Azt mondta, fejleszteni kell a Paksra vezető utakat nemcsak észak-délit, hanem kelet-nyugati irányba is. Fejlesztésre szorul a németkéri és a nagydorogi út, ám az ezekre vonatkozó tervekre egyetlen fejlesztési koncepcióban sincs utalás, mondta a jelölt, aki a térség intézményeiben szerzett tapasztalataira hivatkozva azt szorgalmazza, hogy az egészségügyi ellátórendszert is fejleszteni kell.