Ismét névleges teljesítményen működik a paksi 3-as blokk

A Paksi Atomerőmű vezénylőterme. Fotó: Vida Tünde
A Paksi Atomerőmű vezénylőterme. Fotó: Vida Tünde

Paksi Atomerőmű 3. blokkja a felterhelést követően 2018. január 31-én 20 órától újra névleges teljesítményen üzemel – adta hírül honlapján a társaság. A reaktort az automatikus védelmi rendszer állította le január 22-én 8:44-kor egy meghibásodás miatt.

Dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója akkor arról tájékoztatott, hogy nem a Paksi Atomerőmű berendezésein történt a meghibásodás, hanem egy 400 kV-os alállomáson. Az alállomás a paksi atomerőmű 3. blokkjának az országos villamos hálózatra való kapcsolódását biztosítja és az atomerőmű üzemi területén kívül helyezkedik el.

Az atomerőmű honlapján megtalálható az elmúlt év utolsó negyedévében történt üzemi események összefoglalója is. Ezen eseményeket az Országos Atomenergia Hivatal előírása alapján az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az OAH-nak, és ezen eseményeket értékeli.

Az összegzés szerint három hónap alatt hat jelentésköteles esemény történt, de ezek egyike sem érte el a hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Eseményskála legalacsonyabb szintjét sem, ezért INES alatti besorolást kaptak.