Megérkezett a Szenior Örömtánc Paksra

Kíméletes sporttevékenység és „agytorna”. Fotó: szeniortanc.hu
Kíméletes sporttevékenység és „agytorna”. Fotó: szeniortanc.hu

A mozgás és az együttlét örömét, a memória frissítését ígéri a csatlakozóknak a Szenior örömtánc, amely megérkezett Paksra. Az első találkozót – mint azt a szervezést felvállaló Vida Károlyné Györgyitől megtudtuk, 2018. február 14-én tartják a Csengey Dénes Kulturális Központban. A terv az, hogy szerdánként találkoznak majd a táncolni vágyó szépkorúak ugyanitt ugyanebben az időpontban.

Vida Károlyné elmondta, az országban sok helyen sikerrel működik a Csirmaz Szilvia által Magyarországra „importált” Szeniortánc, ami kifejezetten az idősebb korosztály számára kitalált, forradalmian új, közösségi mozgásforma. A nyugat-európai országokban már 45 éve működik, de hazánkba csak nemrég jutott el.

Nincs szükség sem táncpartnerre, sem előzetes tánctudásra. Az oktató megmutatja, majd gyakoroltatja a csoporttal a rövid koreográfiát, amit meg kell jegyezni. Először speciális, úgynevezett ritmikus beszéddel segíti a tanulást, majd amikor már jól megy, zenére táncolja el a csoport – többször is – a táncot.

A Szenior Örömtánc az idős szervezethez igazított, kíméletes sporttevékenység és „agytorna”, ami a legújabb kutatások szerint eredményesen késlelteti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását. Alaplépések kíméletesek az izmok, ízületek számára. Egyszerű lépésekkel, fülbemászó zenével oldja ez a mozgásforma a feszültséget, életenergiát ad, kiegyensúlyozottá, boldoggá tesz, pozitívan hat testre és lélekre egyaránt, hiszen a táncolás öröme kortalan.

-Nagyon bízom benne, hogy itt Pakson is sokan csatlakoznak majd – fogalmazott Vida Károlyné, aki már régebben felfigyelt a Szenior Örömtáncra, ezért kapva kapott az alkalmon, amikor a fiatal, aktív nyugdíjasok körében helyi szervezőt kerestek. Mint mondta, aki eddig tudomást szerzett a kezdeményezésről, mindenki örömmel fogadta.

Paksra Várdombról érkezik az oktató Iván Attiáné Marcsi személyében – tudtuk meg Vida Károlynétól. Tájékoztatása szerint a február 14-i és a február 21-i foglalkozások ingyenesek. Ezekhez semmi másra nincs szükség csak kényelmes váltó cipőre és innivalóra.

A mozgalom magyarországi honlapján olvasható, hogy 2018 januárjában újabb 52 Szenior Örömtánc oktató szerzett oklevelet, így egyre több vidéki településre jut el a Szenior Örömtánc.