Enpol 2000: az energiapolitika egységes irányítást igényel

Egy telephelyen két atomerőmű lesz. Fotó: Vida Tünde
Egy telephelyen két atomerőmű lesz. Fotó: Vida Tünde

“Egységes Paksi Atomerőmű” elv érvényesítését szorgalmazza az Energiapolitika 2000 Társulat. A szervezet – mint közleményükben hangsúlyozták – megalakulása óta energiapolitikai javaslatok készítésével és közzétételével, képviseletével szolgálja a nemzeti érdekű energetikát.

Az Energiapolitika 2000 Társulás szerint az energiapolitika egységes koncepcióalkotást és irányítást igényel, ezért Energetikai Minisztériumot kell létrehozni, amit az atomerőmű bővítést irányító tárca nélküli miniszter szakmai bázisára kell felépíteni. A minisztérium felügyelete alatt állami energiastratégiai intézménynek kellene működnie és a magyar energiapolitika alapjait általános energiatörvényben kellene összefoglalni. A majdani energiastratégiai intézet alapfeladata lenne a szükséges döntés-előkészítő műszaki és gazdasági elemzések elvégzése, figyelembe véve a kormány által meghatározott értékrendet.

A szervezet szorgalmazza a Mátrai Erőmű állami tulajdonba kerülését és a fejlesztésére vonatkozó mielőbbi döntést. Azt is írják, hogy a földgáz és villanyellátás országos közszolgáltatás, a távfűtés helyi közösségi szolgáltatás. A távfűtéseket a települési közösségi infrastruktúra részeiként, önkormányzati tulajdonban kell működtetni.

A szakmai és közéleti tevékenységet folytató Energiapolitika 2000 Társulat célja a nemzeti elkötelezettségű, környezetbarát energiapolitika kidolgozásának segítése, népszerűsítése és védelme, a közjó érdekében. Szakmai-tudományos állásfoglalásokat dolgoz ki, konferenciákat és tájékoztatókat szervez, szakmailag támogatja az önkormányzatok munkáját, segítik az energiafogyasztók érdekvédelmét, a közvélemény szakmailag hiteles energetikai tájékoztatását együttműködve más energetikai szervezetekkel.