Átadta a felvonulási épületekhez szükséges munkaterületet Paks II.

A területátadásról szóló dokumentum aláírása. Fotó : Vida Tünde/MTI
A területátadásról szóló dokumentum aláírása. Fotó : Vida Tünde/MTI

Hivatalosan átadta a munkaterületet a fővállalkozó Roszatom konszernhez tartozó ASE Engineering Company számára az első felvonulási létesítmények építéséhez a Paks II. Zrt. 2018. február 27-én, kedden. Ezzel – ahogy az MTI is írta – megkezdődhet a mintegy 80 egységből álló kiszolgáló épületegyüttes első létesítményeinek építése.

Az eseményen részt vett Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter és Valerij Limarenko, az orosz fővállalkozó ASE EC társaság elnöke.

-Stratégiai cél, hogy a hazai lakosság és gazdaság számára hosszú távon olcsó, folyamatosan rendelkezésre álló és biztonságos villamos energia álljon rendelkezésre, ennek a garanciája a két új paksi blokk – emelte ki Süli János.

Hozzátette: Magyarország versenyképességének kulcsa nem az olcsó munkaerő, hanem az alacsony termelési költségek, amihez az olcsó és megbízható villamosenergia-ellátás elengedhetetlen.

A tárca nélküli miniszter azt mondta, a Paks II. projekttársaság beadta az illetékes építésügyi hatósághoz, az Országos Atomenergia Hivatalhoz az első felvonulási épület, a fővállalkozó irodaépületének építési engedélykérelmét, közben pedig megkezdődhet az épületet befogadó terület előkészítése.

Valerij Limarenko, a fővállalkozó ASE EC elnöke emlékeztetett arra, hogy a kormányközi megállapodás szerint a felek minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy elérjék a 40 százalékos minimális lokalizációs szintet, így már a munkák ezen korai szakaszában is elsősorban magyar vállalkozások részvételére számítanak. Jelenleg zajlik az első épületeket kivitelező cégek kiválasztása. Amint az összes feltétel rendelkezésre áll, a fizikai munkavégzés is megkezdődik a telephelyen.