Hatalmas érdeklődés kísérte a Paksi Atomerőmű Alkotó Energia pályázatát

Iványi Krisztina ötletgazda, Faragó Krisztina alkotó, Hosszú-Bardócz Éva zsűritag. Fotó: Vida Tünde
Iványi Krisztina ötletgazda, Faragó Krisztina alkotó, Hosszú-Bardócz Éva zsűritag. Fotó: Vida Tünde

Gumiabroncsból szobor, Trabantból fotel, bicikliküllőből lámpa, gitárból polc. Hosszan lehetne sorolni azokat az ötletes tárgyakat, amelyeket hobbi barkácsolók neveztek a Paksi Atomerőmű Alkotó Energia pályázatára.

Egyre duzzad a DIY (Do It Yourself), azaz Csináld magad mozgalom követőinek tábora hazánkban. Ebben elévülhetetlen érdemet szerzett az ország villamosenergia-termelésének felét a levegő szennyezése nélkül biztosító Paksi Atomerőmű, amely 2016-ban életre az hívta Alkotó Energia Programot. A kezdeményezés célja, hogy elősegítse és népszerűsítse a meglévő értékek megőrzését, vele együtt a környezettudatosságot, illetve csökkentése a potenciális hulladék mennyiségét.

Az Alkotó Energia pályázat lehetőséget kíván teremteni arra, hogy minél többek számára megismerhetővé és elérhetővé váljanak a saját kezű – Csináld magad!, DIY – alkotáshoz szükséges ismeretek. A használt vagy kidobásra ítélt bútorok és anyagok felújítását és újrahasznosítását célul tűző kezdeményezéssel az atomerőmű arra szeretne ösztönözni, hogy minél többen csatlakozzanak az értékteremtő, értékőrző alkotók közösségéhez.

A 2017-es Alkotó Energia pályázatra húsz százalékkal több alkotást neveztek, mint tavaly. Kétezernél több alkotó 2313 pályaművel nevezett. Ezeket a hazai DIY éllovasaiból álló héttagú zsűri értékelte – ahogy Iványi Krisztina fogalmazott – hét különféle ízlést, irányvonalat, vizuális kultúrát képviselve. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs főszakértője, a projekt megálmodója kiemelte, hogy az Alkotó Energia pályázat mostanra széles körű programmá fejlődött. Közel tizenhatezres követő tábora igazi közösséggé formálódott. A DIY-alkotói csapat tagjai kapcsolatban vannak egymással, folyamatosan inspirálják egymást, tanulnak egymástól. Az DIY követői megélhetik az alkotás örömét. – Egy átlagos, hétköznapi laikus ember olyan csodás dolgokat hozhat létre, amit soha nem gondolta volna – emelte ki.

Négy kategóriában lehetett nevezni, ezek a bútorfelújítás, bútorfestés, bútorátalakítás, a Bútor- és használati tárgy-készítés, funkcióváltás, a Hulladék és maradék anyagok újrahasznosításával készült lakberendezési használati tárgyak és gyermekjátékok illetve DIY dekorációk és ajándéktárgyak készítése. Idén már nemcsak felnőtt, hanem junior alkotók munkáit is várták. A beérkezett pályamunkákat a DIY mozgalom hazai szaktekintélyeiből álló zsűri értékelte.

Dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója a program közösségépítő erejét, az értékteremtés és gondolatformálás terén elért eredményeit méltatta mondván, hogy mindezen túl ebben a közösségben megismerteti az atomerőművet és annak a filozófiáját.

Kategóriánként általában három-három első, második és harmadik díjat osztott ki a zsűri, számos különdíj talált gazdára a DIY-hoz használható anyagok forgalmazói és a Paksi Atomerőmű jóvoltából. Összesen 215 díj talált gazdára, de ezzel még nincs vége a nyereményesőnek. Március 1-14. között a közönség is véleményt mondhat a beküldött alkotásokról. A szervezők a tavalyi évhez hasonlóan most is lehetőséget biztosítanak, hogy bárki voksoljon a számára tetsző pályaműre. Korcsoportonként és kategóriánként egy-egy győztest, azaz összesen 8 nyertes alkotást hirdetnek. A közönségszavazás eredményhirdetését március 16-án tartják.