Megdőlt az áramfogyasztási rekord az országban

Rekordot döntött pénteken az áramfogyasztás hazánkban. Fotó: Vida Tünde
Rekordot döntött pénteken az áramfogyasztás hazánkban. Fotó: Vida Tünde

Rekordot döntött az ország áramszükséglete március 2-án, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint a rendszer terhelése elérte a 6835 megawattot, megdöntve a tavaly január 11-én és idén február 28-án mért 6780 megawattos történelmi rekordot. Az 1955 óta rendelkezésre álló adatok alapján ennél magasabb értékre még nem volt példa.

Az áramfogyásztási csúcsot pénteken a déli időszakban regisztrálták. Az áramszükséglet 22,28 százalékát nukleáris, 6,29 százalékát barnakőszén/lignit, illetve biomassza alapon előállított, 21,66 százalékát földgáz, 2,57 százalékát pedig megújuló forrásból fedezték, a rendkívül magas, 47,2 százalékos import mellett. Egy átlagos téli hétköznapon a csúcsidei rendszerterhelés általában 6000-6600 megawatt között változik.

A Mavir közleménye szerint a biztonságos ellátás ma garantált, ugyanakkor látszik az is, hogy a felmerülő többlet energiaigények mellett az energiafüggőség csökkentése kizárólag hazai erőművi beruházásokkal érhető el.

A Mavir tájékoztatása szerint egy átlagos téli hétköznapon a csúcsidei rendszerterhelés általában 6000-6600 megawatt között változik. Ugyanakkor az idei téli szezon villamosenergia-fogyasztása minimálisan, de elmaradt a tavalyitól. Tavaly december eleje és 2018 február vége között az előzetes adatok szerint összesen 11 842 gigawattóra villamos energiát használt fel az ország, szemben az előző télen mért 11 914 gigawattórával.