Pakson tanácskozott a Foratom munkacsoportja

A Foratom munkacsoportjának tagjai. Fotó: Vida Tünde
A Foratom munkacsoportjának tagjai. Fotó: Vida Tünde

Magyarországon tartotta soros munkaértekezletét Az európai atomenergia-ipar legnagyobb érdekképviseleti szervezete, a Foratom oktatással, tudásmenedzsmenttel foglalkozó munkacsoportja.

Az aktuális oktatási, képzési kérdések megvitatása mellett Budapesten, a műegyetem Nukleáris Technikai Intézet munkájával ismerkedtek és látogatást tettek az oktatóreaktoron, majd Pakson folytatták munkájukat. Az atomerőmű látogatóközpontját, a Karbantartó Gyakorló Központot és az Atomenergetikai Múzeumot is megtekintette a csoport.

Emilia Janisz, a Foratom intézményi ügyekért felelős vezetője elismerően szólt a Paksi Atomerőmű Tájékoztató és Látogatóközpontjáról. Azt mondta, a létesítmény széleskörű információs információspektrumot ad a látogatóknak, elsősorban a fiataloknak. – Ez egy nagyon fontos eleme annak, hogy az utánpótlásgondokkal küzdő atomenergiát vonzóvá tegye a fiatalok számára – mondta Emilia Janisz.

A Paks II projektről azt mondta, a Foratom üdvözli az új blokkok létesítésére vonatkozó terveket. Valójában az a feladatunk, hogy támogassuk azokat az országokat, ahol nukleáris energiát használnak. Természetesen örömünkre szolgál, hogy új erőmű létesül Magyarországon – fogalmazott.

A Foratomhoz Európa-szerte 15 országos szervezet csatlakozott több mint nyolcszáz nukleáris szakterületen érdekelt céget intézményt képviselve. Magyar partnerük az Országos Atomfórum Egyesület, amelynek ötven, az atomenergiával szoros kapcsolatban álló vállalat, intézmény a tagja. A Foratom vállalt feladata, hogy képviselje az európai nukleáris ipart az Európai Unió Bizottságában és az Európa Parlamentben.