Süli János: a két blokk az ország fenntartható fejlődésének záloga

Süli János előadása a President Hotelben. Fotó: Vida Tünde
Süli János előadása a President Hotelben. Fotó: Vida Tünde

Az elmúlt évtizedekben a külföldi befektetőket olcsó bérekkel lehetett Magyarországra csábítani, ám a fiatalok elmentek. Most olcsó energiaárakkal, közmű díjakkal akarjuk idehozni az ipart, és biztosítani, hogy a bérek tudjanak emelkedni, így el tudjuk elérni, hogy a fiataljaink itthon maradjanak, a befektetők idejöjjenek Magyarországra. Mi azért tartjuk fontosnak, hogy a két blokk felépüljön, mert ez az ország fenntartható fejlődésének záloga – fogalmazott a HG Media gazdasági fórumán Süli János.

Az energetika forradalmával foglalkozó találkozón az atomerőmű két új blokkjának megvalósításáért felelős miniszter emlékeztetett rá, hogy a Paksi Atomerőmű működése óta legolcsóbban termeli a villamos energiát. A blokkok teljesítmény kihasználása tavaly 91,8% volt, mondta el Süli János.

2017-ben az éves áramfogyasztás csúcsot ért el, idén március 2-án a teljesítményigény minden korábbinál magasabb volt, amit felerészben importból fedeztek – mondta a miniszter jelezve, hogy március első napjai megmutatták a hazai energiaellátás alapgondjait.

Süli János arra is rámutatott, hogy mára kampánytémává vált az, hogy legyen-e atomerőmű bővítés vagy sem, miközben az ügy, amikor 2009. március 30-án a parlament elé vitték, négypárti, 95,4%-os támogatást kapott.

Aszódi Attila államtitkár egyebek között az európai villamosenergia-rendszerről beszélt. Elmondta, hogy a magyar terveket megvétózni szándékozó osztrákok villamosenergia-termelő kapacitása háromszorosa a magyarnak, s 55%-a vízerőmű. Magyarország természeti adottságaiból adódóan ezt az utat nem tudja követni, hangsúlyozta az államtitkár. Németországban nagyon komoly erőműkapacitás beleértve a megújulókat is, de amíg ezek a kapacitásnak felét adják, addig a termelésnek csak 17 százalékát.

Bács Zalán, a Roszatom magyarországi fióktelepének vezetője emlékeztetett rá, hogy az Európai Bizottsággal történt megállapodás értelmében a projekt teljes értékének 55 százalékát EU-szabvány szerinti beszerzési folyamatban kell kiválasztani, ebben a Roszatomhoz tartozó vállalatok nem vehetnek részt. 45%-ról saját hatáskörben dönthet a fővállalkozó. Fontos a második alvállalkozói szint, ahol széles lehet a spektrum, konzorciumi formában, önállóan csatlakozhatnak a cégek.

Az EU elvárásai mellett a Roszatom szigorú orosz törvényeknek megfelelő belső szabályai lesznek érvényesek. – A Roszatom se működik másképp, mint más multinacionális cégek, ugyanazon alapelvek mentén választják ki alvállalkozóikat, ugyanazon követelményeket támasztják – mondta Bács Zalán. Ezek közé tartozik – mint mondta – a jogi megfelelőség, a pénzügyi stabilitás, szükség lesz referenciákra, engedélyekre, meg kell felelni a minőségbiztosítási követelményeknek.

Roszatom bizonyos adaptációt hajt végre annak érdekében, hogy lehetőséget biztosítson a magyar cégeknek a részvételre. A beszerzési folyamatot a Pakson bejegyezett fióktelep végzi, a beszerzés nyelve angol lesz, részleteztek a Roszatom képviselője. Hangsúlyozta, hogy kellő időt fognak hagyni az ajánlattételre és kellő publicitást adnak a tendereknek.

A Paksi Atomerőmű két új blokkja egy 156,1 hektáros területen épül majd meg, a felvonulási terület 54,7 hektáros, plusz az a 7,9 hektár, amelyet a Paks II. már átadott a fővállalkozónak. Fontos dátum 2019 vége, addigra szeretnék megszerezni a létesítési engedélyt, a két új blokk pedig a ’20-as évek második felében kezdheti el az áramtermelést – hangzott el a HG Media teltházas konferenciáján a budapesti President Hotelben.