Süli János: Jövőt formáló terveink vannak

Süli János mondott beszédet Jámbor Pál szobránál. Fotó: Babai István
Süli János mondott beszédet Jámbor Pál szobránál. Fotó: Babai István

Wass Albert gondolataival kezdte emlékező beszédét Süli János miniszter a FIDESZ és a KDNP paksi szervezeteinek közös megemlékezésén. – Hát nem elég csoda hogy ez a nemzet újra és újra feltámadott, és mindig feltámadott? – idézte a Jámbor Pál szobornál, ahova az egybegyűltek többsége együtt érkezett a Csengey Dénes Kulturális Központtól illetve a PSE parkolójából indult fáklyás menettel.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen Süli János hangsúlyozta, hogy 1848 ma is számos üzenetet hordoz. A példaértékű nemzeti egységet, az összefogást, a tenni akarást és a hősiességet. – Elődeink a bátorság egyedülálló példáját hagyták ránk, szabadságot, függetlenséget akartak, és ezért sokan a létező legfontosabbat, az életüket áldozták. Az ő áldozatuk adjon nekünk erőt ahhoz, hogy megvívhassuk a saját harcunkat – mondotta.

Süli János kiemelte, hogy akkor volt hite és bátorsága a magyar népnek. – Hinnünk kell nekünk is, hogy képesek vagyunk minden akadályt legyőzni, hogy képesek vagyunk az országunkat megvédeni. A mi nemzedékünk sikere az lehet, hogy megőrizzük az ország függetlenségét, önrendelkezési jogát, gyermekeinknek egy megújult, sikeres, öntudatos, magyar Magyarországot adunk át, ahol nem kell félni a bizonytalanságtól, a kiszolgáltatottságtól – hangsúlyozta.

– Jövőt formáló álmaink, terveink vannak. Kihívások sorára kell válaszolnunk. Megőrizni a múltat, gyarapítani értékeinket. Már láthatók a biztató jelek, mégis szeretnénk még jobb színben látni a honi gazdaságot, képzettebbnek tudni gyermekeinket és nagyobb esélyegyenlőséget teremteni szem előtt tartva Széchenyi intelmét: Sokan azt gondolják Magyarország volt. Én azt szeretem hinni: lesz! – zárta szavait Süli János miniszter.