Kézdivásárhelyen emlékeztek a rákóczisok

A Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai Kézdivásárhelyen. Fotó: magán archívum
A Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai Kézdivásárhelyen. Fotó: magán archívum

Idén is több ezer ember gyűlt össze Kézdivásarhely főterén, hogy lerója tiszteletét a 170 éve történt szabadságharc hősei előtt. Az eseményen két paksi delegáció is részt vett. A városi küldöttség mellett, amelyet Barnabás István alpolgármester vezetett, diákok voltak tanúi, részesei az eseményeknek.

A hagyományokhoz híven felvonulással kezdődött az emlékezés, amelyen Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és Varga Mihály szobrászművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Az ünnepségen, egy paksi diák, Herold Miklós is szavalt.

A Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai öt napos erdélyi kiránduláson vettek részt a Határtalanul programban. Antóni József Jánosné igazgató azt mondta, pályázatukat ehhez az ünnepkörhöz kötötték, mert szerették volna, hogy a diákok és tanáraik ott lehessenek ezen a felemelő eseményen. A gyerekek együtt emlékeztek a Molnár Józsiás Általános Iskola diákjaival. A kiránduláson az egész hetedik évfolyam, azaz két osztály tanulói vettek részt.

Paks háromfős küldöttség képviselte a megemlékezésen. Barnabás István alpolgármester, Spiesz József képviselő és a külső városrészi bizottság tagja, Heizler Zoltán Bokor Tibor polgármesterrel is tárgyalt. Ennek során megállapodtak abban, hogy a viszontlátogatásra ezúttal nem a dunakömlődi szüretkor kerül sor, az erdélyi testvérvárost idén a Siller Fesztiválra várja a paksi városvezetés.