Remekül helyt álltak a paksi diákok a kölesdi vetélkedőn

Izgalmas feladatok vártak a csapatokra Kölesden. Fotó: Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
Izgalmas feladatok vártak a csapatokra Kölesden. Fotó: Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

Szép sikereket értek el a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai azon a vetélkedőn, amit a Kölesd Művelődési Központ hirdetett a Rákóczi szabadságharc és a 310 éve lezajlott kölesdi csata emlékére. Bauer Konrád különdíjat kapott, a vetélkedővel párhuzamosan hirdetett fogalmazás versenyt Bognár Enikő nyerte, Herold Miklóst és Kádár Jankát ugyanebben a kategóriában különdíjjal jutalmazták.

Négy iskola hat csapata szoros versenyt vívott a Rákóczi életéről, családjáról, a szabadságharcról szóló vetélkedőn. A Kölesdi Béri Balogh Ádám Általános Iskola, a Szekszárdi Baka István Általános Iskola, a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a Szedresi Bezerédj István Általános Iskola csapatai fej-fej mellett végeztek, így valójában mindannyian a nyertesek közé kerültek – állapította meg a dr. Kiszler Gyuláné, dr. Gesztesi Enikő és Balogh Attila alkotta zsűri.

A versenyzők értékes ajándékokban részesültek, Bauer Konrád példaul katonai sátrat kapott a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Szekszárdi Csoportja ajándékaként, a Szekszárd Alsóvárosi Egyesület és a Csatári Kör pedig négy szép, korhű zászlót készíttetett a versenyben szereplő iskoláknak. Horváth István országgyűlési képviselő felajánlásának köszönhetőn az összes versenyző egynapos kiránduláson vehet részt. Már az úti terv is megvan: március 23-án, pénteken a dunaföldvári, ozorai és simontornyai várat nézik meg.

Összesen száztizenhat rajz és huszonöt dolgozat született a rendezők, a helyi önkormányzat, a Kölesdi Általános Iskola és Művelődési Központ, a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület, a Szekszárd Alsóvárosi Rk. Közhasznú Egyesület és Bognár Cecil művelődésszervező, a Magyar Kultúra Lovagja közös felhívása nyomán. Az alkotások témája a szabadság, a hazaszeretet, a hősiesség volt.

– Szerintem a családfás feladat volt a legjobb. De a többi is szuper volt – fogalmazott Bauer Konrád, aki szerint a jutalmazás nagy örömet okozott minden résztvevőnek. Horváth Bálint két okból is hasznosnak ítélte a versenyt. Részben azért, mert bővültek a történelmi ismereteik, másrészt azért, mert szép élménnyel gazdagodtak. Hozzátette, úgy gondolja, ha nemcsak könyvekből ismerjük meg ezeket a Rákóczi-korabeli dolgokat, sokkal jobban megmarad az emlékezetükben.