Minisztériumi elismerést kapott Elter József

Elter József a díjat átadó miniszter, Seszták Miklós társaságában. Fotó: NFM
Elter József a díjat átadó miniszter, Seszták Miklós társaságában. Fotó: NFM

Elter József, a Paksi Atomerőmű műszaki igazgatója Gyimesi Zoltán-díjat vehetett át. Az elismerést az atomenergia alkalmazásának biztonsága, a nukleáris biztonság fejlesztése érdekében kifejtett eredményes és kiemelkedő munka elismerésére alapították, az Országos Atomenergia Hivatal javaslata alapján a nemzeti fejlesztési miniszter adományozza.

Elter József okleveles mérnök-hőfizikus diplomáját 1987-ben szerezte meg a Moszkvai Energetikai Egyetem atomerőművek és berendezések szakán. 1994-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen nukleáris technika szaktudományból egyetemi doktori címet szerzett. Egyetemi tanulmányai befejezését követően a Paksi Atomerőműben reaktorfizikusként kezdett dolgozni, később a fejlesztési és elemzési osztályokat vezette. Jelenleg a műszaki igazgatóság vezetője.

Az elmúlt évtizedekben meghatározó szerepet játszott az atomerőmű biztonságának értékelésére, felülvizsgálatára indított elemző munkákban. Részt vett több, az Európai Unió által finanszírozott nemzetközi kutatási projektben, és képviselte az atomerőművet számos OECD NEA-, valamint NAÜ-szervezésű nukleáris kutatási együttműködésben.

Elter József elkötelezettsége az egész hazai nukleáris közösség iránt is fennáll: ezt alátámasztja a Magyar Nukleáris Társaság tevékenységének aktív támogatása, valamint részvétele számos hazai és nemzetközi szervezetirányító vagy tanácsadó testületében. 2010-ben megkapta a nemzeti fejlesztési miniszter elismerését, 2014-ben elnyerte a Magyar Nukleáris Társaság által alapított Szilárd Leó-díjat.