Felújítják a templombelsőt és az egykori iskolaépületet

Lenkey István, a paksi református gyülekezet lelkésze. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Lenkey István, a paksi református gyülekezet lelkésze. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Hatvankilenc millió forinttal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Paksi Református Egyházközség épületeinek felújítását. Legutóbb 2008-ban végeztek külső tatarozást a templomon, idén az épület belseje is megszépülhet – mondta el Lenkey István. A paksi református gyülekezet lelkésze úgy tájékoztatott, hogy az épületben omlik a falakról a vakolat, elöregedtek a nyílászárók, a padok elrendezése és mérete nem komfortos, illetve anyaguk helyenként szúette. – Figyelembe véve a műemlékvédelmi szempontokat is, a használhatóságot és a kényelmet szeretnénk emelni a templombelső felújításával.

A régi református iskola épülete. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
A régi református iskola épülete. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A régi református iskola épülete ma többek között a Bezerédj iskola ebédlőjeként funkcionál. Lenkey István elmondta, hogy nem csak az épület külseje nyújt lehangoló látványt. – Nagy gondot jelent a vandalizmus: gyakran kitörik az épület ablakait, egy helyről még a tokot is ellopták – tájékoztatott a lelkész, hozzátéve, hogy a felújítás után zsalugáterek védik majd az ablakokat. Az épületben korszerűsítik a konyharészt és beépítik a tetőteret.

– Szeretnénk egy többfunkciós, sokféle igényt kiszolgáló gyülekezeti házat létrehozni a mostani gyülekezeti teremből – összegzett Lenkey István.

A református templomot vasárnaponként átlagosan száz fő látogatja, de ökumenikus és ünnepi alkalmakon gyakran háromszor ennyien mennek a templomba. A gyülekezeti terem kétszáz fő befogadására alkalmas. Az épületek felújítása két ütemben zajlik majd, elsőként a templom készül el, jövő nyáron pedig az ebédlő épületében zajlanak majd munkálatok.