Újabb másfél milliárd forint térségfejlesztésre

Szekszárdon ülésezett a JETA kuratóriuma. Fotó: Vida Tünde
Szekszárdon ülésezett a JETA kuratóriuma. Fotó: Vida Tünde

Minden korábbinál több pályázat érkezett be a Paksi Atomerőmű által alapított Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) novemberi felhívására. Habár az elmúlt években megháromszorozódott a keret, az igények még ezt is jóval meghaladták. Az alapítvány kuratóriuma szekszárdi ülésén 106 pályázat számára ítélt meg támogatást.

Éppen egy tucatnyi napirendet tárgyalt a szekszárdi városházán tartott nyilvános ülésén a JETA kuratóriuma. A legnagyobb érdeklődés az aktuális pályázati fordulót érintő döntést kísérte. A tét nagy volt, a kedvezményezetti körbe tartozó 47 településről 2,5 milliárd forintot meghaladó értékben érkeztek be pályázatok.

A keret alapítás óta megháromszorozódott. Az első években az alapító Paksi Atomerőmű bocsátott forrást az alapítvány rendelkezésére a kedvezményezetti körbe tartozó települések fejlesztési terveinek támogatásához, az utóbbi három évben a Miniszterelnökség biztosítja az összeget.

A kuratórium Szekszárdon tartott ülésén, amelyre az érintett települések polgármesterei is meghívást kaptak, 106 támogatási igény támogatásáról született döntés. A rangsorolást szakértők bevonásával, szigorú pontrendszer alapján végezte a kuratórium. Egyes pályázatok esetében az igényeltnél alacsonyabb összegű támogatást ítélt meg a grémium, a forráshiány miatt elutasított, de elvárásoknak megfelelő pályázatokat pedig tartaléklistára helyezte.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány 2011-ben jött létre, célja az atomerőmű körüli kedvezményezett területeken a felzárkóztatás, az életminőség-emelés segítsége. Az érintettségi kört a paksi, a kalocsai és a tolnai járás egészét, valamint a szekszárdi járás egy részét magába foglaló 47 település alkotja.

A kedvezményezett települések önkormányzatai pályázhattak az életminőség és az életbiztonság emelését szolgáló programokra, a közösségi épületek energia-racionalizálására és a helyi építészeti értékek megóvására. Pályázatot lehetett benyújtani különböző beruházások építészeti terveinek elkészítéséhez, valamint a települési közösségi rendezvények színvonalas megvalósításához.

A legmagasabb pontszámot Paks Város Önkormányzatának óvodák játszóudvarának felújítására vonatkozó pályázata kapta. Szekszárd ravatalozó felújításra, rendezvényre, járdaépítésre, Kalocsa ifjúsági ház kialakításra, parókia felújításra, közvilágítás fejlesztésre nyert támogatást. Dunaszentgyörgyön bölcsődei szárnnyal bővül az óvoda, Faddon egészségház épül, Bikácson közösségi házat alakítanak ki alapítványi támogatással. A nyertesek listája csütörtök délelőttől az alapítvány honlapján olvasható.