Jó tudni: üzembe helyezték a viharjelző rendszereket

Április 1-jén elindították a magyarországi tavaknál lévő viharjelző rendszereket. A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com
Április 1-jén elindították a magyarországi tavaknál lévő viharjelző rendszereket. A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com

A téli leállást követően újra üzembe helyezték a magyarországi tavak partjainál telepített viharjelző rendszereket. A katasztrófavédelem a Balatonnál, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavaknál működtet viharjelző állomásokat április elejétől október végéig. A viharjelzőrendszer évről évre százezrek nyaralását és szabadidejét teszi biztonságosabbá, írják a katasztrófavédelem honlapján.

Ahhoz, hogy mindenki megfelelően tudja értelmezni a rendszer által szolgáltatott információkat és ezáltal gondoskodni tudjon a saját, a hozzátartozói, valamint ismerősei biztonságáról, az alábbi szabályokat kell ismerni:

A magyarországi tavaknál működő viharjelző rendszerek két veszélyjelző fokozatban működhetnek, a rendszerek minden esetben a kedvezőtlen időjárási körülményeket megelőzően élesednek.

Ha egy órán belül a szél eléri a 40 km/h-ás sebességet, automatikusan életbe lép az elsőfokú viharjelzés. Ilyenkor percenként 45, sárga fényű felvillanás jelzi a vízben és vízparton tartózkodók számára a veszélyt. Elsőfokú jelzés esetén úszni, csónakázni, vagy a vízen bármilyen más sporteszközzel tartózkodni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad.

Amennyiben 60 km/h-ás, vagy annál erősebb szél várható, másodfokú viharjelzés lép életbe. Ebben az esetben a viharjelzőlámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos úszni, fürdőzni, továbbá tilos csónakkal és más vízi sporteszközzel a vízre menni.

A viharjelzőrendszerek állomásainak működéséről, az aktuális riasztási fokozatokról bármikor tájékozódhatnak a katasztrófavédelem honlapján. A szabadidős programok tervezésekor és ezek közben is mindig vegyék figyelembe a viharjelzőrendszer figyelmeztetését. Baj esetén hívják a 112-es segélyhívó számot.