Pakson is kiköt a Lajta múzeumhajó

A Lajta monitor múzeumhajó. Fotó: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Facebook-oldal
A Lajta monitor múzeumhajó. Fotó: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Facebook-oldala.

A Magyar Honvédség fennállásának 170. évfordulója alkalmából, valamint az első világháború befejezésének 100. évfordulója tiszteletére indul hamarosan útnak a Dunán a Lajta Monitor Múzeumhajó, amely Pakson is kiköt néhány napra a hajószínpadnál.

A Lajta Monitor Múzeumhajó a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tiszteletbeli zászlóshajója, segítségével megismerhetik az érdeklődők az első világháború, valamint a hadihajózás történetét. A hajó útját a tervek szerint az elmúlt 170 év történetével foglalkozó kiállítással, hozzá csatlakozó múzeumpedagógiai foglalkozással, fegyverbemutatóval, megemlékezésekkel és hagyományőrző rendezvényekkel színesítik.

A Lajta Monitor kormányozható, de önálló mozgásra nem képes. A vontatást az érvényben lévő szabályok szerint napkeltétől napnyugtáig lehet végezni. A vontatás egy minimum 150 négyzetméter kiállítási területtel rendelkező hajóval történik, és a kiállítási napokon a hajó a Lajta mellett kikötve bemutató funkciót lát el.

A múzeumhajó idén április 1. és május 21. között tizenegy városban köt ki a Duna magyarországi szakaszán sorrendben: Győr, Komárom, Esztergom, Visegrád, Vác, Szentendre, Százhalombatta, Dunaújváros, Paks, Baja, Mohács. A paksi állomáson tervezetten iskolai csoportok érkeznek majd a hajóra, de a nagyközönség számára is ingyenesen látogatható május 7-én 8-án és 9-én 9 és 17 óra között.

A Lajtát 1871. május 17-én bocsátották vízre, 1876. december 8-án esett át a tűzkeresztségen, amikor testvérhajójával (Maros) együtt tűzpárbajt vívtak az akkor még török kézben lévő Belgrádi erőddel. A hajó több alkalommal került bevetésre az első világháború időszakában. 1918-ban – 46 év hadi szolgálat után – azonban leszerelték, és az 1920-as évektől 1994-ig a folyami kavicskotrásban elevátorhajóként látták hasznát, olvasható a Hadtörténeti Intézet és Múzeum honlapján. 2010. augusztus 20-i ünnepélyes újrakeresztelése óta viseli a Lajta Monitor Múzeumhajó nevet, eredeti neve Leitha volt.