Nem helyben tapasztalt jogsértések miatt emeltek kifogást

A választásokkal kapcsolatos jogorvoslati kérelmeket a Nemzeti Választási Bizottság bírálja el. Fotó: Babai István
A választásokkal kapcsolatos jogorvoslati kérelmeket a Nemzeti Választási Bizottság bírálja el. Fotó: Babai István

Két jogorvoslati kérelem érkezett a Helyi Választási Irodához a kedd délutáni határidőig – tájékoztatott dr. Blazsek Balázs. A főjegyző tájékoztatása szerint a beadványokban nem kifejezetten helyi, hanem országos problémákat jelöltek meg.

A 2018. április 8. napján megtartott országgyűlési képviselő-választás országgyűlési egyéni választókerületi eredményével kapcsolatos jogorvoslati kérelmek benyújtásának határideje 2017. április 17.-én 16 órakor járt le.

A megadott időpontig kettő jogorvoslati kérelem érkezett a Paksi Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Irodához. Az egyiket az MSZ-Párbeszéd jelölőszervezet képviselői, a másikat egy választópolgár nyújtotta be. A jogorvoslati kérelmek nem kifejezetten a 3. választókerület választási eredményével összefüggő jogsértéseket sérelmeznek, hanem országosan tapasztalható jelenségeket.

Dr. Blazsek Balázs azt mondta, az MSZP jogorvoslati kérelme arra vonatkozik, hogy a kampány során sérült az esélyegyenlőség, akkora túlsúllyal jelent meg a győztes pártszövetség. A város címzetes főjegyzője hozzátette, a fellebbezések elbírálásáról nem helyben döntenek, felterjesztik a Nemzeti Választási Bizottság, amely várhatóan 2018. április 20. napjáig hoz döntést.

A Nemzeti Választási Bizottság határozatának „megtámadására” három napon belül van lehetőség. A vitatott ügyek a Kúriához kerülnek, így a választás végeredménye legkorábban április 24-én emelkedhet jogerőre.