A Hétszínvirág tagóvoda nevelőközössége kapta a Környezetünkért kitüntetést

A díjat a nevelőközösség képviseletében Jantnerné Oláh Ilona, a Hétszínvirág tagóvoda vezetője vette át Szabó Péter polgármestertől. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
A díjat a nevelőközösség képviseletében Jantnerné Oláh Ilona, a Hétszínvirág tagóvoda vezetője vette át Szabó Péter polgármestertől. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

A Paksi Benedek Elek Óvoda Hétszínvirág tagóvodájának nevelőközössége Paks Város Környezetéért elismerésben részesült kiemelkedő színvonalú munkájáért. A díjat április 19-én ünnepélyes keretek között vették át Szabó Péter polgármestertől.

Ahogy a méltatásban elhangzott, a kilencvenes évek közepétől a környezeti, környezetvédelmi nevelés áll a fókuszban az óvodában. Azóta sok száz kisgyermek lelkében ültették el a természet szeretetét, tiszteletét, rajtuk keresztül pedig a szülőkhöz és a tágabb családhoz is eljutott a környezettudatos gondolkodásmód. Az intézmény több környezetvédelmi cím – Madárbarát Óvoda, Zöld Óvoda, Az Év Zöldszíves Óvodája – elnyerése után, 2017 decemberében megkapta a Vidékfejlesztési Minisztériumtól és az Emberi Erőforrások Minisztériumától az Örökös Zöld Óvoda címet. Az elismerés mögött több évtizedes munka áll a nevelőtestület és az óvoda valamennyi dolgozója részéről.

Munkájuk elismertségét mi sem bizonyítja jobban, mint egy szülő beszámolója, akinek a gyermeke örömmel járt ebbe az óvodába: Ebben kiemelkedő szerepe volt az óvónénik személyiségének, pedagógiai munkájának és annak a zöld szemléletnek, amit minden gyermekben elültettek. Csillogó szemmel mesélt minden alkalommal a madarász oviról, az udvaron található tanösvényről, a madárgyűrűzésekről, a csoportszobában etetett afrikai csigákról, halakról, teknősökről, az udvaron található madáretetők- és itatók látogatóiról. Hamar megtanulták a komposztálás csínját-bínját, hasznát és eredményeit is. Kiscsoportosként zöld szíves igazolványt kaphattak a gyerekek, vállalva a zöld szívesek tíz pontjának betartását, melyekkel az állatok és növények tiszteletét, szeretetét tanulhatták meg. Minden évben kirándulást szerveztek az óvónénik a természetbe, folyamatosan gyarapították tudásukat a környezettel, köztünk élő természeti értékekkel, kincsekkel kapcsolatban. Megtanultak környezettudatosan gondolkodni, spórolni a vízzel, villannyal, mindezt az életkori sajátosságaik figyelembevételével. Ballagásukkor facsemetét kaptak, amelyre azóta is vigyáznak, ápolják, gondozzák, így viszik tovább kézzelfoghatóan is az óvodában tanultakat.

Az ünnepi délutánon közreműködött a Kvint Stúdió Cseke Klára vezetésével és Tisza Veronika. Átadták a rendezvényen a Paks Közbiztonságáért kitüntetést is, amiről külön cikkünkben itt olvashatnak, bővebb beszámolót az eseményről pedig a Paksi Hírnök április 27-én megjelenő számában.