„Átment a WANO-vizsgán” a Paksi Atomerőmű

WANO vizsgálócsoport a Paksi Atomerőműben. Fotó: Bodajki Ákos
WANO vizsgálócsoport a Paksi Atomerőműben. Fotó: Bodajki Ákos

Elégedetten távoztak a Paksi Atomerőműből a WANO szakemberei. A vizsgálócsoport megállapította, hogy két évvel korábbi ajánlásaik nyomán az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. megfelelő intézkedéseket hozott és jól halad azok megvalósításában.

2016 februárjában járt Pakson a WANO (Atomerőműveket Üzemeltetők Világszövetsége) vizsgálócsoportja, hogy elvégezzen egy partnervizsgálatot annak érdekében, hogy feltárja a javítandó területeket, azonosítsa a követendő példákat.

Hamvas István vezérigazgató arról számolt be, hogy tizennégy olyan területet nevesítettek, ahol előrelépést lehet elérni, illetve két más atomerőműveknek is ajánlott, jó gyakorlatot nevesítettek.

A WANO partneri program arra szolgál, hogy a tagerőművek összevethessék saját tevékenységüket a többi erőműével, a legjobb nemzetközi tapasztalatokkal egy különböző nemzetiségű szakemberekből álló vizsgálócsoport által lefolytatott objektív vizsgálat során.

Minden e célból szervezett partnervizsgálatot egy utóvizsgálat követ azzal a céllal, hogy a nemzetközi szervezet delegáltjai a helyszínen győződjenek meg arról, hogy történtek-e intézkedések javaslatuk nyomán.

Habár semmi nem írja ezt elő, minden atomerőmű kötelezőnek érzi magára nézve, hogy csatlakozzon a WANO-hoz, amelyben olyan bizalmi légkör uralkodik, ami lehetővé teszi, hogy a problémákra rávilágítsanak a jobbítás szándékával, vázolta Hamvas István.

A 2016-os látogatás csak egy volt a sorból, hiszen a Paksi Atomerőmű alapítástól tagja a világszervezetnek, sőt első helyszíne volt a WANO partneri vizsgálatoknak. Ezek célja, ahogy Hamvas István hangsúlyozta, a jobbra való törekvés az által, hogy rávilágít minden hiányosságra és felhívja a figyelmet mindenre, ami előrelépést jelenthet.

Az utóvizsgálat során négy kategóriába sorolják az előzőleg nevesített területeket. Az „A” kategória azt jelenti, hogy megfelelő intézkedést hoztak, ez teljesült és már a hatása is látszik, a „B” kategóriába azok esnek, ahol az intézkedés megfelelő, jól is halad, de hosszabb időre van szükség a teljesüléshez, „C” kategóriába azokat sorolják, ahol nincs haladás többnyire amiatt, hogy nem megfelelő intézkedés történt. Ha semmilyen reakció nem történt a WANO ajánlására, „D” kategóriába sorolják az adott problémát.

A napokban véget ért WANO utóvizsgálat azt állapította meg, hogy a 2016-ban felsorolt 14 fejlesztendő terület mindegyikénél megfelelő intézkedést hoztak Pakson. Négy esetben már le is zárult a folyamat, a további tíz esetben pedig megfelelő ütemben haladnak.

A vizsgálócsoport ez alkalommal az atomerőmű mentori rendszerét emelte ki, s ajánlotta a szakma figyelmébe. Ennek lényege – mint a társaság vezérigazgatója mondta – egy ösztönző program, ami azt szolgálja, hogy a nyugdíjba vonulók a helyükre belépő kollégákat a szakma rejtelmeibe beavassák, így teljesen felkészült szakemberek álljanak a helyükre.

Hamvas István azt mondta, fontos visszajelzés szintén a WANO részéről a tagvállalatok évente történő értékelése a biztonságosság tekintetében. Örömteli, hogy a Paksi Atomerőművet a múlt évet és az előzőt tekintve is a legjobbak közé sorolták.

Ahogy a tagság, úgy a WANO vizsgálók ajánlásainak alkalmazása sem kötelező, mégis nagyon erős a presszió arra, hogy mindenki törekedjen a jóra. A szakma igen erős kritikával illeti azokat, akik ettől a gyakorlattól eltérnek. A WANO kétévente tartott közgyűlése keretében az erőművek első számú vezetői mindig tartanak egy zárkörű megbeszélést, ahol kemény, komoly kritikát kapnak azok, akik nem veszik ki részüket a szakma presztízsének
építéséből.

Hamvas István azt mondta, figyelemmel kísérte a szervezet tevékenységét annak 32 évvel ezelőtti alakulásától. Úgy véli, fontos szerepe van abban, hogy a világ minden atomerőművében elsődlegessé vált a biztonsági kultúra fontossága, csökkent a kockázat, fejlődött a biztonság.