Dobogós Paks a szelektív hulladékgyűjtésben

Folyik a munka a paksi szeméttelepen. Fotó: Vida Tünde
Folyik a munka a paksi szeméttelepen. Fotó: Vida Tünde

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhat fel Paks a „Leghatékonyabban szelektáló városok” mezőnyében. Csak Tura és Pécs előzi meg a rangsorban, amelyet az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) tett közzé. A szervezet ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy továbbra is alacsony az italos kartondobozok visszagyűjtési aránya.

Magyarországon az italos karton dobozok visszagyűjtési és hasznosítási aránya 2017-ben 20-22 százalék között mozgott, ami megegyezik a 2016-os adattal – számolt be az MTI az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés felmérésének eredményéről.

A szervezet szerint ez nagy eredmény, mert 2004-es alakulásukkor az italos dobozoknak csupán a 2 százalékát gyűjtötték vissza. Az európai átlagtól viszont messze elmarad Magyarország, hiszen 2016-ban az uniós átlag 47 százalék volt, Németországban pedig a tejes- és gyümölcsleves kartondobozoknak már a 65 százalékát gyűjtötték szelektíven.

A közlemény szerint Magyarországon évente 580 millió darab tejes és gyümölcsleves italos kartondoboz kerül forgalomba, ami fejenként átlagosan nagyjából 60 darab. Az adatokat az elmúlt évben legyártott italos kartondobozok után fizetett termékdíjból származtatták.

A szervezet idén ismét elkészítette a „Leghatékonyabban szelektáló városok” rangsorát: a Pest megyei Tura végzett az élen, ahol a lakosság fejenként átlagosan 39-et szelektíven gyűjtött. A második helyen Pécs végzett, harmadik pedig Paks lett 37, illetve 33 darab fejenként visszagyűjtött kartondobozzal.

Az IKSZ rendelkezésére álló adatok alapján a lista sereghajtói közé tartozik Kecskemét, Székesfehérvár, Miskolc, Berettyóújfalu, valamint Komló, ahol a fejenként visszagyűjtött mennyiség 3 és 6 darab között mozog.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés már 14 éve népszerűsíti az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságát, ugyanis ezeknek a kartondobozoknak 75 százaléka papír, amely akár 5-10-szer is újrahasznosítható.