Továbbra is keresik a munkalehetőséget a nyugdíjasoknak

A nyugdíjas szövetkezet közgyűlése. Fotó: Vida Tünde
A nyugdíjas szövetkezet közgyűlése. Fotó: Vida Tünde

Jogszabályi akadályok miatt a vártnál sokkal nehezebben tudja munkába állítani a nyugdíjasokat a Paksi Áramlás Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet. Mostanáig körülbelül negyvenen regisztráltak náluk, de csupán három fő foglalkoztatásában közreműködnek.

A múlt évi tevékenységről szóló beszámoló és felügyelő bizottsági tag megválasztása szerepelt az Atomerőmű Nyugdíjas Klub bázisán alakult Paksi Áramlás Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet közgyűlésének napirendjén.

A szervezetépítéssel, a jövő megalapozásához szükséges tárgyalássorozat lefolytatásával, a jogszabályok tanulmányozásával telt az elmúlt néhány hónap a múlt év augusztusában alakult, októberben bejegyzett szövetkezet munkája – tájékoztatott az igazgatóság elnöke. Tóth György arról számolt be, hogy kialakították a szövetkezet informatikai rendszerét, amelyen bárki regisztrálhat, aki munkát akar vállalni. Ezt megteheti, ha már talált munkaadót, de az nem munkavállalóként akarja foglalkoztatni. – Akinek munkát is találunk, taggá válik, szerződést kötünk az őt foglalkoztatni kívánó céggel és a szövetkezett kiközvetíti.

Tóth György szavai szerint, nagy reménnyel indultak, mert tudják, hogy Pakson – elsősorban a Paks II beruházás miatt – igen nagy igény lenne olyan munkaerőre, akinek megfelelő tapasztalata van a nukleáris szakterületen, mert az erőműből és az annak dolgozó vállalkozói körből került ki. Ezek a nyugdíjasok alkalmasak a munkára, mert fizikailag jó állapotban vannak, megvan a megfelelő képzettségük és gyakorlatuk is.

Ennek ellenére nem túl eredményes a szövetkezet a munkába helyezésben. Eddig csupán három embernek találtak helyet, ketten építőipari területen egy hölgy kereskedelemben dolgozik nyugdíj mellett. A sikertelenség oka a szövetkezet vezetői szerint a jogszabályokba keresendő. Egyes helyeken, kórházakban, iskolákban, önkormányzatoknál, csak közalkalmazottakat foglalkoztatnak. Paks II-nél pedig szükség van telephely biztonsági dokumentumra, amit viszont csak akkor kapnak meg, ha van két lezárt pénzügyi év a hátuk mögött. – Kell, hogy ezekre valamilyen megoldást találjon a kormány, mert különben nem sok értelme lesz a nyugdíjas szövetkezeti munkának – összegezte Tóth György.

Addig is az Áramlás nyugdíjas szövetkezet új stratégiát dolgozott ki. Erről az ügyvezető elnök, Pataki János beszélt. Azt mondta, a városban lévő kis és középvállalkozások felé nyitnak, már felvettük a kapcsolatot elég sok vállalkozóval, a régi iparosköri tagokkal. – A vállalkozás évente meg tud spórolni egy havi munkabért, a dolgozó 20 százalékkal több nettó összeget tud haza vinni – húzta alá Pataki János

Az elnök azt mondta, keresik azokat a régi „szakikat”, például villanyszerelőket, kőműveseket, akik vállalkozást már nem akarnak fenntartani, de alkalmanként vállalnának munkát. Ezt, ha csatlakoznak a szövetkezethez, megtehetik.

Homonnai Zoltán az egyike azoknak, akik a szövetkezeten keresztül dolgoznak. 2005-ben ment nyugdíjba az atomerőműből, ahol 1977-ben hegesztőként helyezkedett el. – Hála istennek, tudok és szeretek dolgozni. Volt korábban vállalkozásom, de ez sokkal egyszerűbb – mondta a szövetkezetről.